Voorbereiding

Het voor- of najaar is met zijn gemiddelde temperatuur en neerslag het meest geschikt voor het leggen van graszoden. Gras kan in principe het hele jaar gelegd worden, zelfs tijdens periodes van lichte nachtvorst.

Tijdens matige en strenge vorst kunnen wij niet meer snijden en kan er ook geen gras gelegd worden. Bij erg zomers weer kan er ook gras gelegd worden, maar zal er veel tijd en aandacht besteed moeten worden aan het beregenen.

Wanneer je een oud gazon vol onkruid en mos wilt gaan vervangen dien je als eerste de oude grasmat te verwijderen. Daarna verdeel je een bodemverbeteraar over de toplaag en mengt deze egaal door de bodem.

Vervolgens druk je het geheel opnieuw aan en start met een eerst grove egalisatie. Tot slot strijk je de toplaag perfect vlak met een hark, plank of waterpas. Voor een uitgebreide uitleg lees het je stappenplan.

Bij het vervangen van een gazon met achterstallig onderhoud mag vaak gesteld worden dat de ondergrond niet rijk is aan voeding. Dit geldt meestal ook voor opgebrachte grond in nieuwbouwwijken.

Pas om die reden altijd een bodemverbeteraar toe. Meng bij grote gazons bijvoorbeeld rijke tuinaarde door de bovenste 20 cm van de toplaag. Op kleine oppervlaktes is een product zoals DCM Vivimus Gazon erg handig.

De ondergrond voor graszoden moet een tot anderhalve centimeter lager liggen dan de bestrating.

Kom je net wat grond te kort? Kijk in onze webshop eens naar tuinaarde. Verpakt in een handige Big-Bag van 0,5 of 1,0 m3 is dit het ideale product voor het ophogen, aanvullen en/of verrijken van de bestaande ondergrond.

Om de graszoden goed aan te laten groeien, raden wij altijd een startbemesting aan, bij voorkeur met Forever Green Pro aanlegmest. Vaak is de ondergrond te arm aan voedingstoffen. Speciale aanlegmest zorgt ervoor dat de wortels sneller hun weg naar beneden vinden.

Wanneer de geëgaliseerde ondergrond erg stoffig en droog is, mag je die vlak voor het leggen voorzichtig nog wat vochtig maken. Maak de ondergrond niet te nat, zo voorkom je dat je voetafdrukken achter laat. Flink beregenen doe je pas wanneer de graszoden eenmaal op hun plek liggen.

Start met het leggen van de graszoden altijd langs een rechte lijn zoals bijvoorbeeld een stoeprand of een border. Sluit zowel de lengtenaden als de kopse kanten strak tegen elkaar aan. Snijd de graszoden met een gekarteld mes op de gewenste lengte af en start met het overgebleven stuk in de volgende baan. Zo ontstaat vanzelf een stevig half verband.

Vul de buitenkant van het gazon aan met wat aarde om zo uitdroging van de randen te voorkomen. Zorg er tot slot voor dat de wortels van de graszoden goed contact maken met de ondergrond. Je kunt de grasmatten aankloppen met een schop of je gebruikt een tuinwals. Bekijk voor meer tips het uitgebreide stappenplan.

Ja, voor slechts € 10,- per dag kun je een tuinwals huren. Voor het juiste gewicht, vul je deze af met water. Zo ben je er zeker van dat de wortels van de graszoden goed contact maken met de ondergrond.

Wij hebben ons volledig gespecialiseerd in het kweken en leveren van graszoden. Voor het laten leggen van graszoden brengen wij je graag in contact met een geschikte hovenier bij jou in de buurt. Bel of mail ons voor een aanbeveling.

Ook interessant  Alle blogs