Graszoden

Een grasrol is een vierkante meter per stuk. Een grasrol is 40 cm breed, 250 cm lang, 30 cm in doorsnee en past eenvoudig in iedere kruiwagen.

Gemiddeld weegt een grasrol 15 kg. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan het gewicht hier iets van afwijken.

Nee, de grasrollen worden normaal gesproken gesneden zonder netting. Extreme weers- of groeiomstandigheden kunnen een uitzondering vormen. Wil je het zeker weten, bel of mail ons dan even.

De samenstelling van het graszaadmengsel bepaalt voor welk doel het gras uiteindelijk het meest geschikt is. Speel- of recreatiegras is het meest verkochte type gras in Nederland. Ons specifieke mengsel is als volgt opgebouwd:

  • 20% Engels Raaigras (hoge betredingstolerantie)
  • 50% Veldbeemdgras (sterke beworteling)
  • 30% Roodzwenkgras (goede droogtetolerantie)

Om teleurstelling achteraf te voorkomen leveren wij bewust geen schaduwgras. Het verdraagt betreding en kort maaien zeer slecht. Probeer meer licht te creëren in de tuin en kies voor speelgras. Lukt dit niet, laat dan de keuze vallen op andere tuinmaterialen.

De juiste keuze en samenstelling van graszaad bepaalt de uiteindelijke levensduur en prestaties van een gazon. Kuypers Graszoden werkt enkel met het beste genetische materiaal dat voorhanden is. De innovatieve grassoorten die gezaaid worden zijn een fijne selectie vanuit De Grasgids. Alle vooraf uitgebreid getest op betredingstolerantie, ziekteresistentie, standvastigheid, droogtetolerantie en stikstofefficiëntie.

Doordat we een mengsel toepassen dat bestaat uit verschillende grassoorten met daarin nog een onderverdeling in verschillende variëteiten kan het zich vrijwel onder alle groeiomstandigheden vestigen en handhaven. Het mengsel is evenwichtig en heeft zich bewezen door de jaren heen.

We werken zonder snelwerkende kunstmeststoffen en laten op die manier ons gras bewust rustig aan groeien. Door continue bemonstering en gerichte bladbemesting voorzien de graszoden zich van een stevig wortelgestel en laten zich uiteindelijk zonder vervelend afscheuren leggen.

Gedurende de teelt gebruiken we zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen, maar houden we ons gras toch hartstikke mooi schoon van breedbladige onkruiden en ongewenste grassen. Maandenlang maaien wij onze graszoden met een kooimaaier, om zo aan onze kenmerkende fijne verwevenheid en dichte structuur te geraken.

Het gras wordt zelfs tot vlak voor de oogst nog kort gemaaid. Dit heeft als voordeel dat het gras minder lang is wanneer je het na 10 tot 14 dagen voor het eerst zelf mag gaan maaien. Daarnaast beschadigt de kooimaaier het gras zo min mogelijk, wat leidt tot minder stress en risico op ziektes of plagen direct na aanleg.

Onze kwekerij bestaat uit verschillende grondsoorten. Dit biedt ons de mogelijkheid om droge zanderige graszoden te leveren in tijden van nattigheid en vochtige leemhoudende graszoden in tijden van droogte.

Met het oog op de toekomst wordt iedere vierkante meter zo duurzaam mogelijk geproduceerd. Binnen ons bedrijf streven we naar een gesloten kringloop door al onze percelen jaarlijks opnieuw te voorzien van kalk, compost en teelaarde.

Wanneer je de graszoden zelf af komt halen kosten deze € 3,80 per vierkante meter. Bij een afname van meer dan 300 stuks betaal je € 3,75 per vierkante meter.

Vacuüm koeling is de enige techniek die graszoden langer houdbaar kunnen maken. Door middel van geforceerde verdamping bij een zeer lage druk brengen wij onze geoogste graszoden tot diep in de kern standaard terug tot een temperatuur van 3°C en verlengen hiermee de houdbaarheid van de zoden aanzienlijk. Het gras blijft dus langer vers.

Een graszode is een levend product, wanneer deze geoogst wordt heeft het een bepaalde veldtemperatuur. Afhankelijk van het seizoen is deze hoog of laag, door de groeikracht van de graszoden loopt deze tijdens het bewaarproces op. Deze vorm van warmteontwikkeling in de opgerolde graszoden noemen we broei. Broei kan op een gegeven moment zo’n enorme hitte veroorzaken dat de graszoden geel, bruin of zelfs zwart kunnen worden. Hierna is het niet meer verstandig om de graszoden nog te gebruiken.

Bewaar de graszoden bij voorkeur in de schaduw en uit de wind. Dek de graszoden niet af met plastic maar met windbreekgaas om verstikking te voorkomen. Houdt de graszoden vochtig met wat water, maar maak ze absoluut niet te nat.

Ook interessant  Alle blogs

wanneer graszoden leggen vanaf wanneer tot wanneer beste tijd

Wanneer graszoden leggen?

Het leggen van graszoden kan in principe het hele jaar door. Alleen dagen met hevige regenval, sneeuw of vorst vormen echter een uitzondering. Het voor-

Lees verder »