Graszoden

Bekijk hieronder alle veelgestelde vragen over graszoden. Ontdek wat een graszode weegt, welke afmeting een grasrol heeft en waar speelgras van is gemaakt. Lees verder hoe je graszoden het beste kunt bewaren of vervoeren.

Een grasrol is een vierkante meter per stuk. Een grasrol is 40 cm breed, 250 cm lang, 30 cm in doorsnee en past eenvoudig in iedere kruiwagen.

Gemiddeld weegt een grasrol 15 kg. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan het gewicht hier iets van afwijken.

Dit is grotendeels afhankelijk van de weersomstandigheden waaronder de graszoden geoogst worden. Bekijk onderstaand overzicht voor een inschatting.

 • Grasrollen, 75 m2, 1100 – 1500 kg
 • Big-Slabs, 50 m2, 750 – 1000 kg
 • Blokzoden, 15 m2, 900 – 1200 kg
 • Stapelzoden, 15 m2, 900 – 1200 kg

Wij hanteren twee verschillende formaten statiegeldpallets.

 • Grasrollen       120 x 120 cm
 • Big-Slabs         120 x 100 cm                
 • Blokzoden       120 x 100 cm               
 • Stapelzoden    120 x 100 cm

De samenstelling van het graszaadmengsel bepaalt voor welk doel het gras uiteindelijk het meest geschikt is. Speel- of recreatiegras is het meest verkochte type gras in Nederland. Ons specifieke mengsel is als volgt opgebouwd:

 • 20% Engels Raaigras (hoge betredingstolerantie)
 • 50% Veldbeemdgras (sterke beworteling)
 • 30% Roodzwenkgras (goede droogtetolerantie)

Nee, de grasrollen worden normaal gesproken gesneden zonder netting. Extreme weers- of groeiomstandigheden kunnen een uitzondering vormen. Wil je het zeker weten, bel of mail ons dan even.

Bij het kopen van niet gekoelde graszoden daarentegen bestaat de kans dat het gras door broeivorming al binnen 1 of 2 dagen geel, bruin of zelfs zwart van kleur is. Hierna is het niet meer verstandig om de graszoden nog te gaan leggen.

Het vacuüm koelen van graszoden is een volledig natuurlijk en duurzaam proces. Er worden geen chemische middelen of toevoegingen op het gras gespoten. Daarnaast komt er geen plastic verpakking aan te pas. Het gras wordt niet vacuüm verpakt zoals vaak wordt gedacht.

Er valt aan de buitenkant van vacuüm gekoelde graszoden totaal niets te zien. Enkel de kou aan de binnenkant is goed te voelen. Zodra de graszoden worden uitgerold in de zon, groeien ze direct verder op hun nieuwe ondergrond.

Vacuüm koeling is de enige techniek die graszoden langer houdbaar kunnen maken. Door middel van geforceerde verdamping bij een zeer lage druk brengen wij onze geoogste graszoden tot diep in de kern standaard terug tot een temperatuur van 3°C. Hiermee verlengen we de houdbaarheid van de zoden aanzienlijk. Het gras blijft wel 2 tot 3 dagen vers. Lees meer.

Bewaar de graszoden bij voorkeur in de schaduw en uit de wind. Dek de graszoden niet af met plastic maar met windbreekgaas om verstikking te voorkomen. Houdt de graszoden vochtig met wat water, maar maak ze absoluut niet te nat.

De juiste keuze en samenstelling van graszaad bepaalt de uiteindelijke levensduur en prestaties van een gazon. Kuypers Graszoden werkt enkel met het beste genetische materiaal dat voorhanden is. De innovatieve grassoorten die gezaaid worden zijn een fijne selectie vanuit De Grasgids. Alle vooraf uitgebreid getest op betredingstolerantie, ziekteresistentie, standvastigheid, droogtetolerantie en stikstofefficiëntie.

Doordat we een mengsel toepassen dat bestaat uit verschillende grassoorten met daarin nog een onderverdeling in verschillende variëteiten kan het zich vrijwel onder alle groeiomstandigheden vestigen en handhaven. Het mengsel is evenwichtig en heeft zich bewezen door de jaren heen.

We werken zonder snelwerkende kunstmeststoffen en laten op die manier ons gras bewust rustig aan groeien. Door continue bemonstering en gerichte bladbemesting voorzien de graszoden zich van een stevig wortelgestel en laten zich uiteindelijk zonder vervelend afscheuren leggen.

Gedurende de teelt gebruiken we zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen, maar houden we ons gras toch hartstikke mooi schoon van breedbladige onkruiden en ongewenste grassen. Maandenlang maaien wij onze graszoden met een kooimaaier, om zo aan onze kenmerkende fijne verwevenheid en dichte structuur te geraken.

Het gras wordt zelfs tot vlak voor de oogst nog kort gemaaid. Dit heeft als voordeel dat het gras minder lang is wanneer je het na 10 tot 14 dagen voor het eerst zelf mag gaan maaien. Daarnaast beschadigt de kooimaaier het gras zo min mogelijk, wat leidt tot minder stress en risico op ziektes of plagen direct na aanleg.

Onze kwekerij bestaat uit verschillende grondsoorten. Dit biedt ons de mogelijkheid om droge zanderige graszoden te leveren in tijden van nattigheid en vochtige leemhoudende graszoden in tijden van droogte.

Met het oog op de toekomst wordt iedere vierkante meter zo duurzaam mogelijk geproduceerd. Binnen ons bedrijf streven we naar een gesloten kringloop door al onze percelen jaarlijks opnieuw te voorzien van kalk, compost en teelaarde.

Om teleurstelling achteraf te voorkomen leveren wij bewust geen schaduwgras. Het verdraagt betreding en kort maaien zeer slecht. Probeer meer licht te creëren in de tuin en kies voor speelgras. Lukt dit niet, laat dan de keuze vallen op andere tuinmaterialen.

De prijs per vierkante meter is afhankelijk van de gewenst soort, afmeting en hoeveelheid. Wanneer je digitaal een offerte aanvraagt ontvang je op werkdagen binnen 24 uur bericht terug. Je kunt ons ook bellen op +31(0)411- 64 69 50.

De bezorgkosten zijn afhankelijk van de ordergrootte en plaats van bestemming. Vraag via onze website een offerte aan, of bel ons tijdens kantooruren even op.

Overige veelgestelde vragen

Nieuwsbrief

Ontvang enkele keren per jaar nieuws over ons bedrijf of tips over gazononderhoud.