Bewaren

Bewaar de graszoden bij voorkeur in de schaduw en uit de wind. Dek de graszoden niet af met plastic maar met windbreekgaas om verstikking te voorkomen. Houdt de graszoden vochtig met wat water, maar maak ze absoluut niet te nat.

Dankzij ons vacuüm koeling systeem, zijn onze graszoden langer houdbaar dan conventioneel. Hierdoor hoef je de graszoden niet direct te leggen, al raden we dit wel aan. Afhankelijk van het weer zijn ze opgerold 2 tot 3 dagen houdbaar. Wanneer je de houdbaarheid nog langer wil rekken, rol de graszoden dan uit op de bestrating en geef ze wat water.

Vacuüm koeling is de enige techniek die graszoden langer houdbaar kunnen maken. Door middel van geforceerde verdamping bij een zeer lage druk brengen wij onze geoogste graszoden tot diep in de kern standaard terug tot een temperatuur van 3°C en verlengen hiermee de houdbaarheid van de zoden aanzienlijk. Het gras blijft dus langer vers.

Een graszode is een levend product, wanneer deze geoogst wordt heeft het een bepaalde veldtemperatuur. Afhankelijk van het seizoen is deze hoog of laag, door de groeikracht van de graszoden loopt deze tijdens het bewaarproces op. Deze vorm van warmteontwikkeling in de opgerolde graszoden noemen we broei. Broei kan op een gegeven moment zo’n enorme hitte veroorzaken dat de graszoden geel, bruin of zelfs zwart kunnen worden. Hierna is het niet meer verstandig om de graszoden nog te gebruiken.

Gazonwekker

Ontvang vier keer per jaar bericht wanneer het tijd is om je gazon te bemesten.