Aanleg

Het voor- of najaar is met zijn gemiddelde temperatuur en neerslag het meest geschikt voor het leggen van graszoden. Gras kan in principe het hele jaar gelegd worden, zelfs tijdens periodes van lichte nachtvorst.

 

Tijdens matige en strenge vorst kunnen wij niet meer snijden en kan er ook geen gras gelegd worden. Bij erg zomers weer kan er ook gras gelegd worden, maar zal er veel tijd en aandacht besteed moeten worden aan het beregenen.

Start met het leggen van de graszoden altijd langs een rechte lijn zoals bijvoorbeeld een stoeprand of een border. Sluit zowel de lengtenaden als de kopse kanten strak tegen elkaar aan. Snijd de graszoden met een gekarteld mes op de gewenste lengte af en start met het overgebleven stuk in de volgende baan. Zo ontstaat vanzelf een stevig half verband.

Vul de buitenkant van het gazon aan met wat aarde om zo uitdroging van de randen te voorkomen. Zorg er tot slot voor dat de wortels van de graszoden goed contact maken met de ondergrond. Je kunt de grasmatten aankloppen met een schop of je gebruikt een tuinwals. Bekijk voor meer tips het uitgebreide stappenplan.

Om de graszoden goed aan te laten groeien, raden wij altijd een startbemesting aan, bij voorkeur met Forever Green Pro aanlegmest. Vaak is de ondergrond te arm aan voedingstoffen.

Wanneer de geëgaliseerde ondergrond bijvoorbeeld in de zomer erg stoffig en droog is, mag je die vlak voor het leggen voorzichtig nog wat vochtig maken. Maak de ondergrond niet te nat, zo voorkom je dat je voetafdrukken achter laat. Flink beregenen doe je pas wanneer de graszoden eenmaal op hun plek liggen.

Ja, voor slechts € 10,- per dag kun je een tuinwals huren. Voor het juiste gewicht, vul je deze af met water. Zo ben je er zeker van dat de wortels van de graszoden goed contact maken met de ondergrond.

Wij hebben ons volledig gespecialiseerd in het kweken en leveren van graszoden. Voor het laten leggen van graszoden brengen wij je graag in contact met een geschikte hovenier bij jou in de buurt. Bel of mail ons voor een aanbeveling.

Gazonwekker

Ontvang vier keer per jaar bericht wanneer het tijd is om je gazon te bemesten.