Aanleg & nazorg

Het voor- of najaar is met zijn gemiddelde temperatuur en neerslag het meest geschikt voor het leggen van graszoden. Gras kan in principe het hele jaar gelegd worden, zelfs tijdens periodes van lichte nachtvorst. Tijdens matige en strenge vorst kunnen wij niet meer snijden en kan er ook geen gras gelegd worden. Bij erg zomers weer kan er ook gras gelegd worden, maar zal er veel tijd en aandacht besteed moeten worden aan het beregenen.

Start met het leggen van de graszoden altijd langs een rechte lijn zoals bijvoorbeeld een stoeprand of een border. Sluit zowel de lengtenaden als de kopse kanten strak tegen elkaar aan. Snijd de graszoden met een gekarteld mes op de gewenste lengte af en start met het overgebleven stuk in de volgende baan. Zo ontstaat vanzelf een stevig half verband.

Vul de buitenkant van het gazon aan met wat aarde om zo uitdroging van de randen te voorkomen. Zorg er tot slot voor dat de wortels van de graszoden goed contact maken met de ondergrond. Je kunt de grasmatten aankloppen met een schop of je gebruikt een tuinwals. Bekijk voor meer tips het uitgebreide stappenplan.

Om de graszoden goed aan te laten groeien, raden wij altijd een startbemesting aan, bij voorkeur met Forever Green Pro aanlegmest. Vaak is de ondergrond te arm aan voedingstoffen.

Wanneer de geëgaliseerde ondergrond bijvoorbeeld in de zomer erg stoffig en droog is, mag je die vlak voor het leggen voorzichtig nog wat vochtig maken. Maak de ondergrond niet te nat, zo voorkom je dat je voetafdrukken achter laat. Flink beregenen doe je pas wanneer de graszoden eenmaal op hun plek liggen.

Ja, voor slechts € 10,- per dag kun je een tuinwals huren. Voor het juiste gewicht, vul je deze af met water. Zo ben je er zeker van dat de wortels van de graszoden goed contact maken met de ondergrond.

Wij hebben ons volledig gespecialiseerd in het kweken en leveren van graszoden. Voor het laten leggen van graszoden brengen wij je graag in contact met een geschikte hovenier bij jou in de buurt. Bel of mail ons voor een aanbeveling.

Bij gemiddelde temperaturen zijn de graszoden na ongeveer 14 dagen volledig vastgegroeid. Kinderen of huisdieren kunnen er dan al vlot op spelen. Laat voor die tijd het gras zo veel mogelijk met rust, de sproeier verzetten is natuurlijk geen probleem.

Dit is volledig afhankelijk van het weer, hier bestaat helaas geen duidelijke vuistregel voor. Het is belangrijk om de graszoden en de ondergrond goed vochtig en donker van kleur te houden. Controleer dit door voorzichtig een hoekje van de graszode op te tillen.

Zolang de graszoden er fris en groen uitzien is er niks aan de hand. Sproei bij erg zonnig weer niet alleen ‘s avonds maar ook midden op de dag. Naarmate de graszoden vastgroeien kun je langzaam gaan minderen.

Na ongeveer 14 dagen zijn de graszoden voldoende vastgegroeid om hun eerste maaibeurt te krijgen. Maai per keer niet meer dan 1/3 van de hoogte van het gras af. Streef na enkele maaibeurten naar een vaste maaihoogte van 3 cm.

Maai in het vroege voor- en in het late najaar 1 tot 2 keer per week en in de tussenliggende periode 2 tot 3 keer per week. 

Een graszode bestaat onder andere uit een dun laagje grond welke is voorzien van bemesting vanuit de teelt. Zodra deze na enkele weken is uitgewerkt moet de grasmat zich voorzien van voeding vanuit de grond waarop de zode is gelegd.

Wanneer deze grond niet rijk is aan voedingsstoffen is het dus tijd om de voedingsvoorraad aan te vullen. Dit bereik je door het gazon te bemesten.  

Ook interessant  Alle blogs

wanneer graszoden leggen vanaf wanneer tot wanneer beste tijd

Wanneer graszoden leggen?

Het leggen van graszoden kan in principe het hele jaar door. Alleen dagen met hevige regenval, sneeuw of vorst vormen echter een uitzondering. Het voor-

Lees verder »