Search
<i class="fa-regular fa-circle-check" style="color: #008d36;margin-right:6px"></i>Gekoeld gras, extra lang houdbaar
Gekoeld gras, extra lang houdbaar
Lees verder
<i class="fa-regular fa-circle-check" style="color: #008d36;margin-right:6px"></i>Bezorging door heel NL & BE
Bezorging door heel NL & BE
Lees verder
<i class="fa-regular fa-circle-check" style="color: #008d36;margin-right:6px"></i>Meer dan 60 jaar ervaring
Meer dan 60 jaar ervaring
Lees verder
<i class="fa-regular fa-circle-check" style="color: #008d36;margin-right:6px"></i>Ma. t/m za afhalen mogelijk
Ma. t/m za afhalen mogelijk
Lees verder
<i class="fa-regular fa-circle-check" style="color: #008d36;margin-right:6px"></i>Vele aanverwante artikelen
Vele aanverwante artikelen
Lees verder

Aanleg & nazorg

Graszoden leggen is niet heel erg moeilijk. Ben je ergens toch niet helemaal zeker van? Ontdek hieronder dan de antwoorden op de meest gestelde vragen over gazonaanleg & nazorg.

Start met het leggen van de graszoden altijd langs een rechte lijn zoals bijvoorbeeld een stoeprand of een border. Sluit zowel de lengtenaden als de kopse kanten strak tegen elkaar aan. Snijd de graszoden met een gekarteld mes op de gewenste lengte af en start met het overgebleven stuk in de volgende baan. Zo ontstaat vanzelf een stevig half verband.

Vul de buitenkant van het gazon aan met wat aarde om zo uitdroging van de randen te voorkomen. Zorg er tot slot voor dat de wortels van de graszoden goed contact maken met de ondergrond. Je kunt de grasmatten aankloppen met een schop of je gebruikt een tuinwals. Bekijk voor meer tips het uitgebreide stappenplan.

Om de graszoden goed aan te laten groeien, raden wij altijd een startbemesting aan. Als hovenier gebruik je het beste een professionele meststof zoals DCM Activator. Wij adviseren bij gazonaanleg een gebruik van 20 kg per 100m2.

Naast het jaarrond kweken en leveren van graszoden zijn wij ook inzetbaar bij de aanleg van gazons. Wij verlenen hoveniers of aannemers graag ondersteuning bij de aanleg van grote particuliere tuinen, sportvelden, golfbanen of parken.

Gazons met een oppervlakte van meer dan 1000 m2 zijn onze specialiteit. Neem voor vragen of verdere toelichting contact met ons op.

Wanneer de geëgaliseerde ondergrond bijvoorbeeld in de zomer erg stoffig en droog is, mag je die vlak voor het leggen voorzichtig nog wat vochtig maken. Maak de ondergrond niet te nat, zo voorkom je dat je voetafdrukken achter laat. Flink beregenen doe je pas wanneer de graszoden eenmaal op hun plek liggen.

Het voor- of najaar is met zijn gemiddelde temperatuur en neerslag het meest geschikt voor het leggen van graszoden. Gras kan in principe het hele jaar gelegd worden, zelfs tijdens periodes van lichte nachtvorst.

Tijdens matige en strenge vorst kunnen wij niet meer snijden en kan er ook geen gras gelegd worden. Bij erg zomers weer kan er ook gras gelegd worden, maar zal er veel tijd en aandacht besteed moeten worden aan het beregenen.

Bij gemiddelde temperaturen zijn de graszoden na 10 tot 14 dagen volledig vastgegroeid. Kinderen kunnen er dan al vlot op spelen. Laat voor die tijd het gras zo veel mogelijk met rust. De sproeier verzetten is natuurlijk geen probleem.

Na 14 dagen zijn de graszoden vaak al voldoende vastgegroeid om hun eerste maaibeurt te krijgen. Maai per keer niet meer dan 1/3 van de hoogte van het gras af. Werk in enkele maaibeurten naar de ideale maaihoogte van 3 cm toe.

Maai in het vroege voor- en in het late najaar minimaal 1 tot 2 keer per week. In de tussenliggende periode maai je het gazon het liefst 2 tot 3 keer per week. 

Overige veelgestelde vragen

Nieuwsbrief

Ontvang enkele keren per jaar nieuws over ons bedrijf of tips over gazononderhoud.