Search
<i class="fa-regular fa-circle-check" style="color: #008d36;margin-right:6px"></i>Gekoeld gras, extra lang houdbaar
Gekoeld gras, extra lang houdbaar
Lees verder
<i class="fa-regular fa-circle-check" style="color: #008d36;margin-right:6px"></i>Bezorging door heel NL & BE
Bezorging door heel NL & BE
Lees verder
<i class="fa-regular fa-circle-check" style="color: #008d36;margin-right:6px"></i>Meer dan 60 jaar ervaring
Meer dan 60 jaar ervaring
Lees verder
<i class="fa-regular fa-circle-check" style="color: #008d36;margin-right:6px"></i>Ma. t/m za afhalen mogelijk
Ma. t/m za afhalen mogelijk
Lees verder
<i class="fa-regular fa-circle-check" style="color: #008d36;margin-right:6px"></i>Vele aanverwante artikelen
Vele aanverwante artikelen
Lees verder
vacuüm koelen graszoden vacuüm koelen sedummaten vacuüm koele vegetatiematten vacuüm koelen champost loonkoeling loonkoelen

Vacuüm koelen

De speciale koeltechniek die wij gebruiken om de houdbaarheid van graszoden te verlengen heet vacuüm koelen. Dit is een natuurkundig proces waarbij pallets met graszoden tijdelijk in een luchtdichte container worden geplaatst. Na afloop van het koelproces hebben de graszoden een temperatuur van circa 2 – 3 °C tot diep in de kern van de stapel verkregen. 

Door graszoden tijdelijk onder de temperatuurgrens van 5°C te brengen kunnen ze voor een korte periode in winterrust worden gebracht. Hierdoor wordt de houdbaarheid met 1, 2 of zelfs 3 dagen verlengd. Zodra de graszoden worden uitgerold in de zon, groeien ze probleemloos verder op hun nieuwe ondergrond.

Hoe werkt vacuüm koelen?

Pallets met daarop (agrarische) producten worden tijdelijk in een luchtdichte kamer geplaatst waarna grote pompen vrijwel alle lucht uit de container zuigen. Hierdoor wordt de druk verlaagd en ontstaat er binnen in de container een vacuüm. Tijdens het onttrekken van lucht uit de kamer zal vervolgens 2 à 3 % van het vocht uit het product geforceerd verdampen. Deze dampen verlaten via een slim buizensysteem de container. 

Het versnelde verdampingsproces onttrekt nagenoeg alle energie (warmte) uit het product. Door middel van het gecreëerde vacuüm wordt niet alleen de buitenkant maar ook de kern van een grote stapel, kist of pallet met producten steenkoud gemaakt. Wanneer de koelinstallatie uiteindelijk zijn vooraf ingestelde einddruk heeft bereikt, wordt er weer langzaam lucht in de kamer gelaten. Hierna kan het gekoelde product op een veilige manier uit de kamer worden gehaald. 

De einddruk en eindtemperatuur staan volgens natuurkundige wetten in nauw verband met elkaar. Voorafgaand aan het koelproces is de geschatte eindtemperatuur aan de hand van de gewenste einddruk eenvoudig in te stellen via een computer. Een eindtemperatuur van 3 – 5 °C is het meest gebruikelijk. Indien gewenst kan dit ook tot nabij het vriespunt zijn.

Vacuüm koelen: volledig natuurlijk proces

Vacuüm koelen is een volledig natuurkundig en duurzaam proces. Er worden geen chemische middelen of toevoegingen gebruikt. Vacuüm koelen heeft daarnaast niets met vacuüm verpakken te maken. De (agrarische) producten worden niet in het plastic verpakt of bewaard. Er valt aan de buitenkant totaal niets te zien. Enkel de kou is, zowel aan de buiten- als binnenkant van het product, goed te voelen. 

vacuum gekoelde graszoden

Vacuüm koelen van agrarische producten

Het principe van vacuüm koelen is niet alleen toepasbaar op graszoden, maar nog veel meer (agrarische) producten welke gevoelig zijn voor broeivorming. Zolang een product vocht bevat wat door de vacuüm koelinstallatie verdampt kan worden, is het koud te krijgen. Voorbeelden zijn;

 • Sedummatten
 • Bloemen & planten
 • Turf, champost & compost
 • Verschillende groentes

Vacuüm koelen van sedummatten

Zowel opgerold als los op elkaar gestapeld, is vacuüm koeling de enige koelmethode die tot diep in de kern van een pallet met vegetatiematten kan reiken. Het is daarom de beste oplossing om de houdbaarheid van sedummatten of – cassettes te doen verlengen. Transport naar het buitenland met gekoelde vrachtwagens is niet meer per se noodzakelijk.

Previous slide
Next slide

Loonkoelen: vacuüm koelen voor derden

Het vacuüm koelen van onze eigen graszoden doen wij circa 5x per week, iedere ochtend, van maart t/m oktober. Op momenten daarbuiten zijn wij in de gelegenheid om (agrarische) producten voor derden te koelen. 

Onze werkzaamheden bestaan uit het koelen van het aangeleverde product tot de gewenste eindtemperatuur en alle bijkomende handelingen daaromheen. De opdrachtgever hoeft zelf alleen maar te zorgen voor tijdig leveren en afhalen. 

 1. Lossen aangeleverd product
 2. Vacuüm koelen
 3. Tijdelijke opslag in koelcel (optioneel)
 4. Verladen van transporteur
 5. Afwikkeling van bijbehorende documenten

Prijzen loonkoeling 

Bij voorkeur worden de producten op pallets aangeleverd. Vervolgens verrichten wij de volledige handeling met betrekking tot het lossen, koelen en laden van het product. De prijs wordt bepaald naar gelang het aantal pallets en hun afmeting. Zowel blokpallets (100 x 120 cm), europallets (80 x 120 cm) als grote houten kisten zijn mogelijk.

De maximale capaciteit per koelronde bedraagt: 

 • 28 blokpallets (max. 120 cm hoog)
 • 14 blokpallets (max. 250 cm hoog)
 • 36 europallets (max. 120 cm hoog)
 • 18 europallets (max. 250 cm hoog)

Indien gewenst kunnen de producten na het vacuümkoelproces, in afwachting van transport, tijdelijk worden bewaard in een van onze koelcellen. Geïnteresseerd in het laten koelen van (agrarische) producten? Neem dan contact met ons op.

Nieuwsbrief

Ontvang enkele keren per jaar nieuws over ons bedrijf of tips over gazononderhoud.