Gras sproeien

Een gazon heeft meestal alleen in de maanden juni, juli en augustus extra water nodig. In het voor- en najaar valt er vaak van nature voldoende neerslag waardoor het niet nodig is om je gras extra water te geven. Geef je een gazon te vaak water dan raakt het “verwend” en zal het geen moeite doen om een uitgebreid wortelstelsel te ontwikkelen.

Spring meteen naar het onderwerp waar je meer over wilt weten.

Wanneer moet ik gras extra water geven?

Alleen tijdens droge periodes is het nodig om je gazon te beregenen. Gebruik veelal gewoon je boerenverstand en houd weerberichten in de gaten. Daarnaast vertoont gras gelukkig zelf symptomen bij droogte. Deze moet je alleen wel op tijd zien en kunnen herkennen.

Bij een lange periode van droogte verliezen grassprieten hun glans en worden ze langzaam dof. Ook kan het gras geel van kleur worden. Er is in dit geval nog geen sprake van nood. Je mag al wel gaan sproeien.

Wacht je met sproeien dan zal je daarna zien dat het gras zijn veerkracht verliest. Dit kun je testen door met je voet op het gazon te gaan staan. Veert jouw voetafdruk niet binnen enkele secondes terug omhoog, dan is het serieus tijd om je gazon water te geven.

Waarom moet ik gras sproeien?

Wanneer je een gazon niet of onvoldoende beregent zal het gazon er in eerste instantie geel uit gaan zien en verdord raken. In een wat latere fase sterven de wortels af en ontstaan er kale plekken in het gazon. Zelfs bij een aantal regenbuien is er dan geen kans meer op natuurlijk herstel.

De verdorde plekken in het gazon zijn vervolgens een gewilde plek voor onkruiden om zich te vestigen. Het is dus belangrijk om het vochtgehalte van de grond regelmatig te controleren. Dit kan visueel op kleur, of door de grond eens tussen de vingertoppen te houden.

In de ochtend, middag of avond gras sproeien?

Het meest effectief sproei je ’s morgensvroeg of ’s avonds laat. Op deze tijdstippen schijnt de zon het minst fel en is de verdamping het laagst. Al het water dat je geeft bereikt de grond en komt ten goede aan het gras.

Een veel gehoorde fabel is dat je gras ’s middags in de felle zon niet mag beregenen. Dit is echter niet waar. Het is alleen minder effectief doordat een bepaald percentage van het water al is verdampt voordat het de bodem heeft bereikt. In de middag gras sproeien heeft juist een verkoelend effect op het gazon en geeft absoluut geen verbranding.

Bijkomend voordeel van ’s ochtends of ’s avonds beregenen is dat het dan vaak windstil is. Sproeiers ervaren geen last van zijwind en sproeien hun volledige bereik. Er is minder kans op plaatselijke verdroging.

Hoe lang moet een gazon beregend worden?

Je kunt beter een keer per week lang sproeien dan iedere dag een beetje. Het is dus bijvoorbeeld beter om op één dag anderhalf uur te sproeien dan op drie dagen een half uurtje. Gras raakt daardoor niet “verwend”.

Hoe lang je moet sproeien is afhankelijk van je waterdruk en de dikte van je slang. Per beregeningsbeurt mag je gerust ergens tussen de 10 – 20 mm water geven. Dit staat ongeveer gelijk aan een stevige onweersbui. Je kunt dit in jouw tuin controleren door een regenmeter te plaatsen.

>> Meer over gazononderhoud

Nieuwe graszoden sproeien

Nadat grasmatten zijn gelegd moet je ze direct en veelvuldig water geven. Zorg ervoor dat het water de graszode volledig doordrenkt en de ondergrond bereikt. Controleer dit door een hoekje van het gras op te tillen. Kijk ervoor uit dat je geen gaten trapt in je nieuwe gazon. Laat het water enigszins doorzakken voor je besluit een sproeier te verzetten.

Afhankelijk van het weer is het de eerste dagen na aanleg iedere dag nodig om overvloedig water te geven. Zodra de graszoden nieuwe wortels hebben gemaakt en zijn vastgegroeid kun je gaan minderen. Bij extreme droogte kan het voorkomen dat je zowel ‘s ochtends, ‘s middag als ‘s avonds water moet geven.

Ook interessant  Alle blogs

Gazonwekker

Ontvang vier keer per jaar bericht wanneer het tijd is om je gazon te bemesten.