Gras bijzaaien

Heb je last van kale plekken in je gazon? Of staat het gras in je tuin gewoon niet zo dichtbegroeid en is je grasmat open? Bij het herstellen of opknappen van je gazon is het bijzaaien van graszaad een oplossing.

Het is hierbij wel belangrijk om op een aantal zaken goed te letten. Voor je het weet heb je een hoop werk verricht maar valt het resultaat enorm tegen. Het graszaad wil bijvoorbeeld niet goed ontkiemen of komt in het ergste geval helemaal niet op. Lees verder en voorkom daarmee veelgemaakte fouten.

Spring meteen naar het onderwerp waar je meer over wilt weten:

Gras bijzaaien na verticuteren

Nadat je gras hebt geverticuteerd is je gazon waarschijnlijk erg kaal geworden. Daar waar eerst nog mos of onkruid groeide is nu vrije ruimte ontstaan. Om te voorkomen dat hier opnieuw mos of onkruid gaat groeien is het verstandig om op deze plekken nieuw gras in te brengen.

Gras bijzaaien kale plekken

Is jouw gazon redelijk dichtbegroeid, maar heeft alleen last van enkele kale plekken? Dan heeft verticuteren niet zo veel nut. De kale plekken in het gras kun je in dit geval het beste plekswijs bijzaaien en herstellen.

Krab de aanwezige grond in de kale plekken van je gazon met een hark licht los. Zorg voor een rulle structuur van de ondergrond met daarin kleine sleufjes. Je kunt hier nu met de hand voorzichtig wat graszaad overheen strooien.

Meng met een hark het graszaad vervolgens door de toplaag heen. Zorg ervoor dat het graszaad ongeveer 0,5 tot 1,0 cm diep komt te liggen. Om hier zeker van te zijn kun je het geheel eventueel ook toedekken met een dun laagje grond.

Hoe gras bijzaaien?

Het bijzaaien van gras kan op twee verschillende manieren. Op kleine oppervlaktes verdeel je het graszaad het eenvoudigst met de hand. In een tuin met een groot gazon gebruik je het beste een speciale doorzaaimachine.

Gebruik tijdens het doorzaaien altijd tweemaal de halve dosering graszaad om zo tot een egale verdeling te komen. Werk, net zoals bij het verticuteren, eenmaal in de lengte- en eenmaal in de breedterichting of tweemaal kruislings. Op hele kale en open plekken mag je gerust wat extra graszaad bijzaaien.

Kies bij het bijzaaien van je gazon altijd voor graszaad dat speciaal geschikt is voor renovatie. Een dergelijk graszaadmengsel, zoals bijvoorbeeld Advanta Recover2, bestaat grotendeels uit snel kiemend Engels raaigras. Daardoor worden kale open plekken razendsnel gevuld met jong en vitaal nieuw gras.

Het bijzaaien van jouw gazon resulteert in een:

  • Verjongd grasbestand
  • Hogere zodedichtheid
  • Langere levensduur

> Succesvol je gazon herstellen (7-stappenplan)

Hoeveel graszaad per m2 bijzaaien?

Hoeveel graszaad per vierkante meter je nodig hebt is grotendeels afhankelijk van de zaaimethode. Over het algemeen kiemt er namelijk meer graszaad bij het gebruik van een doorzaaimachine dan bij handmatig bijzaaien.

·      Doorzaaimachine: 10 – 15 gram per m2

·      Handmatig bijzaaien: 15 – 20 gram per m2

Daarnaast speelt ook de kaalslag van je gazon een belangrijke rol. Is er meer dan 30% van je gras verdwenen? Kies dan de hoge dosering. Is het beduidend minder, dan kun je met de lage dosering uit de voeten.

Wanneer gras bijzaaien?

De meest gunstige tijd om gras bij te zaaien is van half april tot begin juni of van half augustus tot begin oktober. In deze perioden van het jaar zijn de weersomstandigheden vaak het meest ideaal.

Gedurende de zomer kan er in principe ook prima gras bijgezaaid worden.Wanneer de temperaturen rond de 20 °C hangen en er regelmatig neerslag valt is er niks aan de hand. Hitte en langdurige droogte kunnen echter beter vermeden worden. Het graszaad kan hierdoor snel uitdrogen en verwelken.

Ontkiemen van gras

De meeste graszaadmengsels bevatten 3 verschillende grassoorten. Elke grassoort kent afzonderlijk zijn eigen kiemsnelheid. Bij groeizaam weer, dus ergens tussen het voor- en najaar, bedraagt de gemiddeld tijd van ontkiemen:

  • Engels raaigras +/- 7 dagen
  • Veldbeemdgras +/- 14 dagen
  • Roodzwenkgras +/- 21 dagen

Voor een goede kieming van alle grassoorten is het belangrijk om na het bijzaaien lang genoeg water te blijven geven.

Water geven

Direct nadat je jouw gazon een opknapbeurt hebt gegeven is het verstandig om te gaan sproeien. Het graszaad heeft namelijk water nodig om te ontkiemen. De eerste 3 – 4 weken na het bijzaaien van graszaad zijn essentieel.

Vooral de toplaag, de bovenste 2 cm van de grond, moet gedurende deze periode licht vochtig blijven. Het graszaad moet zich in eerste instantie vol kunnen zuigen met water, waarna het ontkiemt.

In een iets latere fase, wanneer het gras nog weinig wortels heeft, kan het zich nog steeds enkel voedden met het water dat zich in de toplaag begeeft. Eenmaal gekiemd, blijft het dus belangrijk om de toplaag niet uit te laten drogen.

Wanneer het gras enkele centimeters hoog is gegroeid kan er langzaam worden afgebouwd. Tenzij het erg warm weer is, hoeft er niet meer iedere water te worden gegeven.

Graszoden leggen

Is jouw gazon echt volledig kaal geworden? Heeft bijzaaien geen zin meer? Of geeft het bijzaaien van graszaad niet snel genoeg resultaat voor je? Overweeg dan eens de mogelijkheid om grasmatten te leggen.

Met behulp van graszoden realiseer je namelijk binnen één dag al een kant-en-klaar gazon. Je hoeft niet per se een hovenier te zijn. Met een klein beetje hulp kun je het namelijk ook erg makkelijk zelf doen.

>> Zelf graszoden leggen (7-stappenplan)

Ook interessant  Alle blogs

Gras zaaien

Wil jij je gazon gaan inzaaien? Dan kies je voor een van de eenvoudigste manieren om je gazon aan te leggen. Graszaad zaaien is namelijk

Lees verder »

Gazonwekker

Ontvang vier keer per jaar bericht wanneer het tijd is om je gazon te bemesten.