hanepoot in gazon hanenpoot onkruid

Hanenpoot

De Europese Hanenpoot is een grasplant met grove donkergroene stengels. Het groeit voornamelijk op een voedselrijke ondergrond. Zo komt de plant veel voor op landbouwgronden, moestuinen en soms ook in gazons.

 Het is van oorsprong een tropische plant welke net zoals mais en suikerriet van warmte houdt. Hanenpoort kiemt pas bij hoge temperaturen in het late voorjaar of aan het begin van de zomer. Het is een eenjarige plant welke van nature in het najaar, bij koude weersomstandigheden, vanzelf afsterft.

Navigeer via onderstaande links rechtstreeks naar een onderwerp;

Hanepoot onkruid herkennen

 Hanenpoot is onkruid met een explosieve groeiwijze. De plant vormt stevige pollen, heeft een groot wortelgestel en kan 100 tot 150 cm hoog worden. Het blad is vrij breed, behoorlijk lang en heeft een witachtige nerf in het midden. Het begin van de bladstengel is roodpaars van kleur.  Aan het einde van het blad draagt hanepoot een grote pluim die bruin tot paars van kleur is.

Previous slide
Next slide

Hanepoot in het gazon

Een onkruid als hanenpoot in je gazon ontstaat meestal in de periode van mei t/m augustus. Vooral wanneer je net een gazon hebt ingezaaid kan het een ware plaag zijn. Door zijn agressieve groeiwijze neemt het veel licht, voeding en water weg van het gezaaide gras.

Hanenpoot verspreiding

Zaad wat in de grond aanwezig is kan tot tientallen jaren kiemkrachtig blijven. Zodra het, bijvoorbeeld door grondbewerking, aan de oppervlakte komt te liggen kan het tot ontkieming komen. De verspreiding van het zaad loopt o.a. via;

  • Wind
  • Mensen
  • Dieren

Door rundvee wat graast uit een wei waar hanenpoot groeit, kan het zaad ook aanwezig zijn in mest. Wanneer deze mest vervolgens door boeren over landbouwgrond wordt verspreid, kan ook hier massaal zaad in aanwezig zijn.

Vrijwel geen enkele grond in Nederland is 100% vrij van kiemkrachtige zaden. Opgebrachte grond in een nieuwbouwwijk is extra gevoelig doordat deze nog niet lang geleden diep is omgespit. Hanenpoot is een eenjarige plant die vanzelf afsterft. Mits goed onderhouden, lopen oudere gronden daarom na verloop van tijd minder risico. 

Hanenpoot bestrijden

Europese Hanenpoot is een eenjarige grasplant welke van nature in het najaar afsterft. Er bestaat geen natuurlijk of chemisch bestrijdingsmiddel tegen hanepoot in het gazon. Wanneer je in de zomer hanenpoten in je gazon hebt kun je deze maar op twee manieren bestrijden. Namelijk;

  • Handmatig uitsteken
  • Mechanisch uitputten

Doordat de plant diepe wortels maakt is het lastig om de plant netjes uit de grond te steken. Er ontstaat daarbij snel te veel nevenschade aan het gazon. De gaten die daarbij ontstaan zal je dicht moeten maken met wat grond. Vervolgens is het nodig om op deze plekken herstel graszaad bij te zaaien. Wanneer hanepoot over het gehele gazon verspreid zit is dit nauwelijks om te doen.

Hanenpoot uitputten kan door de grasplant kort te maaien. Helaas is dit soms moeilijk. De bladeren hebben namelijk snel de neiging om plat op de grond te gaan liggen. Voordat je gaat grasmaaien is het verstandig om de bladeren eerst recht op te zetten met behulp van een hark of bezem.

Vervolgens maai je de plant het beste af met een cirkelmaaier. Dit type grasmaaier heeft ten opzichte van een robot- of kooimaaier veruit de beste zuigende werking. Wanneer je de opvangbak achter de maaier gebruikt, voorkom je ook gelijk de verspreiding van nieuwe zaden.

Blijkt kort maaien niet goed genoeg te helpen? Of is het lastig voor je om iedere keer alle stengels overeind te harken? Dan is het ook mogelijk om het gazon te verticuteren. Zorg er hierbij voor dat de platliggende bladeren goed worden door gesneden. Hark de grasresten vervolgens bij een en voer ze af.

Hanenpoot voorkomen

Hanenpoot kiemt aan het einde van het voorjaar of het begin van de zomer bij lekker warm weer. De simpelste methode om hanenpoot in een gazon te voorkomen is om pas gras te zaaien in het najaar. De onkruiddruk, van niet alleen hanenpoot, is dan vele malen lager.

  • In het najaar zaaien
  • Vals zaaibed creëren

Wat je ook kunt doen is een zogenaamd vals zaaibed creëren. Hierbij spit, bewerk en nivelleer je de ondergrond zoals je bij het zaaien van gras ook zou doen. Vervolgens zaai je nog geen graszaad maar laat je bewust onkruid tot ontkieming komen.

Doordat er nog geen gras is gezaaid kun je de kleine onkruidplantjes makkelijk schoffelen en afvoeren. Zodra je de indruk hebt dat al het onkruid wel voort gekiemd is, ga je pas daadwerkelijk graszaad zaaien. Hierbij spit je de grond niet meer diep om. Je harkt het enkel nog even oppervlakkig los met een hark.

Ook interessant  Alle blogs

wanneer graszoden leggen vanaf wanneer tot wanneer beste tijd

Wanneer graszoden leggen?

Het leggen van graszoden kan in principe het hele jaar door. Periodes met weersextremen zoals; sneeuw, vorst, een hittegolf of erg veel regen raden we

Lees verder »