varkensgras in gazon bestrijden

Varkensgras

Varkensgras is een eenjarige plant uit de duizendknoopfamilie. Het heeft een liggende groeiwijze met rijk vertakte scheuten en kleine bladeren. Voeding haalt het uit de grond door middel van een lange penwortel.

De bladeren hebben een blauwgroene kleur, zijn 0,5 tot 4 cm lang en 0,5 cm breed. De hoofdstengel bevat de grootste bladeren, de zijtakken de kleinste. Varkensgras bloeit van juni tot november. Hierbij zijn hele kleine wit, roze tot roodgekleurde bloempjes te zien. Varkensgras is daarnaast te herkennen aan zijn vruchtvorming. Kleine driehoekige nootjes met een dofbruine kleur.

Varkensgras leefwijze

Varkensgras is vaak te vinden op plekken waar veel stikstof en fosfaat in de grond zit. Daarnaast groeit het bijzonder graag op grond die verdicht is door veel betreding of het gebruik van zware machines. Je ziet het daarom vaak groeien langs paden, in de berm of op landbouwgrond. De belangrijkste kiemperiode van varkensgras is het vroege voorjaar.

  • Voeding rijke standplaats
  • Slechte bodemstructuur
  • Kieming in het vroege voorjaar

Varkensgras in het gazon

De aanwezigheid van varkensgras in het gazon wijst vaak op verdichting van de ondergrond. Om verdere verspreiding in de toekomst te voorkomen zal de slechte bodemstructuur verbeterd moeten worden. Om te zorgen voor extra zuurstof in de bodem is het verstandig om het gazon te beluchten. Dit kan door gaatjes te prikken met een riek of je kunt een speciale gazonbeluchter huren

Ten opzichte van gewenste grassoorten kiemt varkensgras makkelijk bij lage temperaturen. Om het te voorkomen wil je in het vroege voorjaar zo min mogelijk kale plekken in je gazon te hebben. Doordat graszaad langzaam kiemt zal je er in het najaar daarom al op tijd werk van moeten maken. Gras verticuteren en graszaad bijzaaien doe je bij voorkeur in de maand september.

Varkensgras bestrijden

Door zijn liggende groeiwijze kan varkensgras een ware plaag in het gazon zijn. Gelukkig is het een eenjarige soort die in de winter afsterft. Zou je er in het voorjaar, de zomer of het najaar iets aan willen doen dan heb je drie opties;

  • Handmatig wieden
  • Mechanisch bestrijden
  • Chemisch bestrijden

De meest milieuvriendelijke en vooral snelste manier is handmatig wieden. De plant zet zichzelf namelijk vast in de grond met maar één lange wortel. Je kunt het onkruidplantje daarom, zonder al te veel schade aan het gazon, makkelijk met een mes uit de grond steken.

Is het gazon te groot om handmatig te wieden? Dan is het doorsnijden van de stengels met een verticuteermachine of -hark ook een optie. Bij deze vorm van bestrijding zal misschien niet al het onkruid 100% doodgaan. Het probleem blijft er tot aan de winter in ieder geval wel mee onder controle. Het verticuteren kun je, indien nodig, tussen het voor- en najaar enkele keren herhalen.

Anders dan dat de naam doet vermoeden behoort varkensgras niet tot de grassenfamilie. Het behoort net zoals klaver, paardenbloem en kleefkruid tot de breedbladige onkruiden. Met behulp van een rugspuit kun je bij groeizaam weer varkensgras in het gazon chemisch bestrijden met het middel Primstar. Lees hierbij voor gebruik altijd het etiket met de wettelijke gebruiksvoorschriften.

Ook interessant  Alle blogs

wanneer graszoden leggen vanaf wanneer tot wanneer beste tijd

Wanneer graszoden leggen?

Het leggen van graszoden kan in principe het hele jaar door. Periodes met weersextremen zoals; sneeuw, vorst, een hittegolf of erg veel regen raden we

Lees verder »