paardenbloem in gazon gras bestrijden verwijderen

Paardenbloem in gazon: herkennen, bestrijden & voorkomen

De paardenbloem is een meerjarige onkruidplant die je kunt vinden op vochtige tot natte voedselrijke gronden. Het groeit niet alleen veel in weilanden en bermen, maar in het slechtste geval ook in jouw gazon.

Door zijn lange en grove bladeren kan paardenbloem in gazons een ware plaag zijn. Gras kan er compleet onder verdwijnen, waarna het geen licht meer krijgt en als gevolg daarvan afsterft. Wil je schade van paardenbloem in het gazon zien te voorkomen? Lees dan op deze pagina wat je vooral wel en niet zou moeten doen.    

Paardenbloem in gazon herkennen

Paardenbloem kan 10 – 50 cm hoog worden en kun je herkennen aan zijn kenmerkende groeiwijze. Het heeft een lange rechte steel met boven op een gele bloem. Wanneer je de steel doormidden breekt stroomt er wit sap uit. Ook wel paardenbloemenmelk genoemd.

De plant bloeit in het voorjaar van maart tot mei en in het najaar van september tot november. Vrij snel na de bloei vindt de vruchtvorming plaats. Hierbij verandert de gele bloem langzaam in een witte of grijze pluizenbol.

Onderaan de plant groeien in de vorm van een rozet lange groene bladeren. De bladeren hebben een gekartelde vorm met afgeronde randen. Paardenbloem zet zichzelf vast in de grond met één penwortel die wel 20 cm lang kan worden.   

Hoe ontstaat paardenbloem?

Wanneer je van paardenbloem in het gazon af wilt is het belangrijk om vooraf te begrijpen hoe de plant zichzelf vermeerdert. De paardenbloem doet dit namelijk op twee slimme manieren. Zowel vegetatief als generatief.

  • Vermeerdering via zaad (generatief) Nadat de paardenbloem is uitgebloeid start de vruchtvorming. De gele bloem verandert langzaam in een witte pluizenbol. Onderaan ieder pluisje hangt een klein nootje. Het vruchtpluisje dient als parachute om het nootje met de wind mee over een grote afstand te kunnen verplaatsen.
  • Vermeerdering via de wortel (vegetatief) Wanneer paardenbloem op enige diepte wordt afgebroken of gesneden kan de plant zich daarvan herstellen. Uit één afgebroken penwortel kunnen zich meerdere nieuwe rozetten vormen.

Paardenbloem in gras bestrijden of verdelgen

Staat jouw gazon helemaal vol met paardenbloemen? Of heb je heel erg groot gazon waardoor verwijderen met de hand te arbeidsintensief zou gaan worden? Dan kun je een middel tegen paardenbloem in gras gebruiken. Let op! Dit kan alleen tijdens het groeiseizoen bij een temperatuur van minimaal 15 graden.

Het chemische bestrijdingsmiddel tegen paardenbloem los je op in water en spuit je met behulp van een rug- of drukspuit als een fijne nevel over het gazon. De nevel moet zich kunnen hechten op het blad van de paardenbloem. Het blad moet daarom droog zijn. De eerste uren na toepassing mag het niet regenen.

Twee toegestane middelen voor particulier gebruik zijn;

  • Luxan Primstar Verkrijgbaar in verpakking van 40 ml. Goed voor het behandelen van wel 200 m2 Naast paardenbloem heeft het middel ook werking op; Boterbloem, Herik, Kamille, Kleefkruid en Vogelmuur.|

  • Protect Garden Gazon Net Ultra Verkrijgbaar in een verpakking van 40 ml. Goed voor het behandelen van 210 m2 Naast paardenbloem heeft het middel ook werking op; Boterbloem, Herik, Kamille, Kleefkruid, Ridderzuring en Vogelmuur.

     

3 tips om paardenbloem in het gazon te voorkomen

  • Verwijder paardenbloem voor de vruchtvorming. Zodra de paardenbloem is uitgebloeid begint het aan de vruchtvorming. De gele bloem verandert daarbij langzaam in een witte pluizenbol vol met tientallen zaadjes. Om verspreiding van paardenbloem in jouw tuin of gazon tegen te gaan is het belangrijk om de paardenbloem niet te laten zaaien. Verwijder de plant daarom op tijd. Het liefst met wortel en al, maar het mag ook door middel van plukken of afmaaien. Stop het groenafval in de GFT-container of breng het naar een composteerbedrijf. Laat het niet in de tuin rond slingeren.
  • Voorkom kale plekken in het gazon. Een gazon met kale plekken is gevoelig voor de indringing van paardenbloem. Tijdens de zomer is het daarom belangrijk om droogte plekken in het gazon te voorkomen. Geef het gras in deze periode op tijd extra water. Kale plekken die zijn ontstaan door spelende kinderen of na het verticuteren moeten zo snel mogelijk worden voorzien van nieuw gras. Het meest eenvoudig gaat dit door middel van graszaad bijzaaien.
  • Pleeg regelmatig onderhoud aan het gazon. Wanneer je gras maait beperk je de lengte en dwing je het grasplantje om zich in de breedte te ontwikkelen. Regelmatig grasmaaien zorgt dus voor een dichte grasmat met een volle structuur. Maai het gras tijdens het groeiseizoen minimaal 1 -2 keer per week op een hoogte van 3 – 4 cm. Zorg dat het gras van maart tot oktober continue lekker blijft groeien door het regelmatig te voeden met gazonmest. Bij voorkeur een keer in het voorjaar, een keer in de vroege zomer, een keer in de late zomer en tot slot nog een keer in het najaar. In de winter mag je eventueel nog kalk over het gazon strooien.

Ook interessant  Alle blogs