klaver in gazon gras bestrijden

Klaver in gazon: herkennen, bestrijden & voorkomen

In vrijwel ieder gazon komt wel eens onkruid voor. Een van de meest bekende gazonproblemen is veel klaver in gras. Met zijn kruipende en agressieve groeiwijze zorgt klaver in gazon voor verdringing van gewenste grassoorten.

Door de groei van klaver in gras kan een gazon binnen enkele maanden of soms zelfs weken enorm verslechteren. Iets wat geen enkele tuinliefhebber graag ziet gebeuren natuurlijk. Hoe ontstaat het? Wat kun je ertegen doen? En hoe kun je het voorkomen? Je leest het allemaal op deze pagina.

Wat is klaver?

Klaver is een eenjarige of overblijvende plant met de Latijnse naam; Trifolium. Het behoort tot vlinderbloemenfamilie (Leguminosae). Planten die tot deze familie behoren hebben de eigenschap om stikstof te kunnen binden vanuit de lucht en vervolgens op te slaan in de grond. Dit doen ze via speciale bacteriën in hun wortels.

In de landbouw wordt dit principe ook wel stikstoffixatie genoemd. Doordat Trifolium stikstof aan de grond toevoegt verhoogt het de vruchtbaarheid van de bodem voor de teelt van andere gewassen. Daarnaast kan het worden gebruikt als veevoer. Klaver is namelijk zeer rijk aan eiwit, fosfor en calcium.

Klaver groeit niet alleen in weilanden maar ook in bermen, op dijken of in het ergste geval in jouw gazon. Wanneer er klaver in je gazon groeit dan komt dit waarschijnlijk doordat er in de grond te weinig voeding aanwezig is. Voornamelijk in de vorm van stikstof.

Klaver in gazon herkennen

Je herkent klaver heel makkelijk aan de drie typische ronde blaadjes die aan een bladstengel zitten. De stengels hebben een kruipende of opstijgende groeiwijze. Tussen mei en oktober staan de planten in bloei. Afhankelijk van de klaversoort zou je onder andere een witte, roze of gele bloem kunnen zien.

Welke soorten klaver zijn er?

Er bestaan wereldwijd ongeveer 225 soorten klaver. Voor de bestrijding van klaver in gras maakt het niet veel uit om te weten met welke soort je precies te maken hebt. Toch zetten we de 3 meest voorkomende soorten in Nederland voor je op een rij; witte klaver, rode klaver & kleine klaver.

  • Witte klaver (Trifolium repens): Een meerjarige plant met een kruipende groeiwijze. De plant blijft erg laag en de stengels kunnen tot 50 cm lang worden. Het blad bestaat uit drie kleine bladjes met daarop een bleekgroene band in de vorm van een halve cirkel. Witte klaver bloeit van mei tot oktober en draagt daarbij witte bloemen met soms een lichtroze accent.

  • Rode klaver (Trifolium pratense): Een meerjarige plant met een opstijgende groeiwijze. De plant kan ongeveer 15 – 50 cm hoog worden. Op de stengel zijn hele kleine haartjes te zien. Aan het uiteinde van de stengel draagt het drie groene blaadjes met in het midden van het blad een lichte vlek. Rode klaver bloeit van mei tot oktober en draagt daarbij roze tot rode bloemen. De bloemen hebben een bolle vorm.

  • Kleine klaver (Trifolium dubium): Een eenjarige plant met een liggende tot opstijgende groeiwijze. De plant kan ongeveer 10 – 30 cm hoog worden. Het blad heeft hele kleine puntjes. Kleine klaver bloeit van mei tot september en draagt daarbij een tros van wel 15 tot 20 kleine gele bloempjes.

Hoe ontstaat klaver?

Zaadjes van de klaverplant verspreiden zich onder andere via mensen, dieren en de wind. Het is daardoor vrijwel overal aanwezig. Pas wanneer de omstandigheden ideaal zijn komt klaver in een gazon tot uiting.

De groei van klaver tussen gras ontstaat vooral wanneer er te weinig voedingsstoffen in de grond aanwezig zijn. Hierbij gaat het voornamelijk om stikstof. Wanneer je een gazon niet 3 – 4 keer per seizoen voorziet van gazonmest, zal het gras zich wat terugtrekken. Klaver krijgt dan juist de kans om zich te ontwikkelen.

Klaver uit het gras verwijderen

Klaver mengt zich door zijn bijzondere groeiwijze sterk tussen de bestaande grasplantjes. Met de hand verwijderen is daardoor heel erg lastig. Daarnaast is het zo dat wanneer je een kleine stukje van de plant zou laten zitten, deze na verloop van tijd gewoon weer verder groeit.

Op een klein stukje gazon is handmatig verwijderen op zich nog wel uitvoerbaar. Wanneer je de eigenaar van een wat groter gazon bent dan kun je klaver het beste verdelgen met een bestrijdingsmiddel of uit de grasmat kammen met behulp van een verticuteermachine.

Klaver bestrijden in gazon

De twee meest effectieve methodes om klaver uit gras te krijgen zijn;

  • Natuurlijke bestrijding: door het gazon te verticuteren, bemesten, bijzaaien en beregenen.

  • Chemische bestrijding: door het gazon te bespuiten met een bestrijdingsmiddel tegen klaver

Klaver in gras bestrijden volgens de natuurlijke methode werkt het beste op de lange termijn. Chemische bestrijding moet worden gezien als een noodmiddel met enkel effect op de korte termijn.

Onafhankelijk van of er wel of geen klaver in je gazon groeit is verticuteren, bemesten, en bijzaaien structureel nodig om je gazon in topconditie te houden.  Zou je dit allemaal nooit doen, dan keert klaver altijd snel terug in het gazon.

Natuurlijke bestrijding van klaver in gras

 Wanneer er in je gazon wat lelijke plekken met klaver groeien, dan kun je deze het beste aanpakken tijdens het groeiseizoen. Het liefst op een droge dag ergens tussen april en september.

  • Start met het stevig verticuteren van de grasmat. Minimaal in twee verschillende richtingen. Bijvoorbeeld een keer dwars over het gazon en een keer in de lengte. Of tweemaal kruislings. Op plekken waar veel klaver zit mag je gerust extra verticuteren. Probeer zoveel mogelijk van het onkruid te verwijderen.

  • Hark vervolgens alle losgekomen gras- en klaverresten bij elkaar. Stop ze in een kruiwagen en voer ze af. Om te voorkomen dat er opnieuw klaverplanten in je gazon gaan groeien is het belangrijk om te zorgen voor nieuwe concurrentie. Dit doe je door middel van het bijzaaien van graszaad.

  • Na het graszaad bijzaaien wil je natuurlijk zo snel mogelijk resultaat. Dit bereik je door het gazon te bemesten. Het strooien van gazonmest heeft niet alleen positief effect op de kieming van het graszaad. Het zorgt ook voor snel herstel van de bestaande grasmat.

Chemische bestrijding van klaver in gras

Bayer Gazon Net Ultra is een middel tegen klaver in gazon. Niet alleen in een oud gazon maar ook in pas ingezaaid gazon van een week of 8 oud. Gazon Net Ultra is niet alleen kamille, paarden & boterbloem . Het is een onkruidbestrijdingsmiddel met een brede werking.

Het chemisch bestrijden van klaver in een grasmat kan alleen bij droog en groeizaam weer. Ergens tussen april en september. Eenmaal opgelost in water kun je het middel met behulp van een rugspuit over het hele gazon spuiten. Doe dit bij voorkeur laat in de middag of op een avond bij windstil weer. Op die manier loop je zo min mogelijk risico dat het middel eventueel weg zou waaien en schade veroorzaakt in de border.

Om het middel goed te laten werken kun je het gazon het beste enkele dagen voor en na het spuiten niet maaien. Lees voor gebruik van het middel de voorschriften op het etiket altijd goed door.

Tips om klaver in het gazon te voorkomen

Naast bestrijding of handmatig verwijderen van klaver blijft voorkomen altijd beter dan genezen. Klaver groeit graag in een gazon wat slecht wordt onderhouden en vooral niet goed genoeg bemest.

Je kunt het makkelijk voorkomen door de 5 onderstaande tips op te volgen.

  • Bemest het gazon met regelmaat. Een gazon is extra gevoelig voor de groei van klaver wanneer de ondergrond te weinig voeding bevat. Een gebrek aan stikstof is vaak de grootste reden. Door het gazon met regelmaat te bemesten, blijft gras het hele seizoen lekker groeien en heeft klaver minder kans. Het gras bemesten doe je minimaal 3 – 4 keer per seizoen. In het voorjaar, de vroege zomer, de late zomer en tot slot nog in het najaar. In de winter kun je kalk over het gazon strooien.

  • Maai het gras op tijd. Tijdens het grasmaaien beperk je de lengte van het gras en dwing je de grasplant om zich in de breedte te doen ontwikkelen. Regelmatig grasmaaien zorgt voor een gesloten grasmat. Op die manier blijft er voor onkruid nauwelijks ruimte over om te kunnen groeien. Maai het gras tijdens het groeiseizoen minimaal 1 – 2 keer per week op een hoogte van 3 – 4 cm.

  • Zorg voor voldoende vocht. Klaver is een stuk minder gevoelig voor droogte dan gras. Geef het gazon in de zomermaanden daarom op tijd extra water. Door het gras goed aan de groei te houden, voorkom je kale plekken als gevolg van droogte. Minder kale plekken betekent minder kans voor klaver om zich te kunnen vestigen. Gras sproeien moet je ook weer niet overdrijven. Sproei alleen wanneer het echt nodig lijkt te zijn. Beregen liever twee keer per week een lange tijd, dan iedere dag maar eventjes.
  • Verticuteer het gazon jaarlijks. Met een verticuteermachine of verticuteerhark kun je niet alleen klaver uit je gazon verwijderen maar ook dood gras en mos. Te veel dood gras in de toplaag van het gazon zorgt op den duur voor verstikking. Jaarlijks het gras verticuteren helpt je gazon luchtig te houden, waardoor het beter kan groeien. Verticuteren doe je bij voorkeur op een droge dag in het voor- of najaar.
  • Voorkom kale plekken. Na het verticuteren zitten er waarschijnlijk veel kale plekken in het gazon. Om te voorkomen dat hier klaver of ander onkruid kan gaan groeien is het belangrijk om de kale plekken zo snel mogelijk te bezetten met nieuw gras. Graszaad bijzaaien kan vanaf het voor- tot het najaar.

Ook interessant  Alle blogs