graszaad bijzaaien gras doorzaaien

Graszaad bijzaaien

Heb je last van kale plekken in je gazon? Of staat het gras in je tuin gewoon niet zo dichtbegroeid en is je grasmat open? Bij het herstellen of opknappen van je gazon is graszaad bijzaaien een slimme en relatief goedkope oplossing.

Het is hierbij wel belangrijk om op een aantal zaken goed te letten. Voor je het weet heb je een hoop werk verricht maar valt het resultaat enorm tegen. Het graszaad wil bijvoorbeeld niet goed ontkiemen of komt in het ergste geval helemaal niet op. Lees verder en voorkom veelgemaakte fouten.

Navigeer via onderstaande links direct naar het onderwerp waar je meer over wilt weten:

Waarom graszaad bijzaaien

Waarom je graszaad bij zou zaaien op een kaal gazon is natuurlijk logisch. Je vult daarmee open plekken op. Ook wanneer je een redelijk dicht gazon hebt is regelmatig graszaad bijzaaien goed om te doen. Door de jaren heen worden er namelijk steeds weer nieuwe grassoorten met betere genetica getest en ontwikkelt.

Nieuwe rassen zijn vaak resistenter tegen droogte, kou, hitte en ziektes. Het bijzaaien van graszaad maakt een gazon daarom niet alleen vitaler en robuuster maar ook beter klimaatbestendig. Kort samengevat resulteert nieuw graszaad bijzaaien in een:

  • Dichtere grasmat
  • Verjongd grasbestand
  • Langere levensduur 

Wanneer graszaad bijzaaien?

De meest gunstige tijd om gras bij te zaaien is van half april tot begin juni of van half augustus tot begin oktober. In deze perioden van het jaar zijn de weersomstandigheden voor een goede kieming van het graszaad het meest gunstig.

Gedurende de zomer kan er in principe ook prima gras bijgezaaid worden.Wanneer de temperaturen rond de 20 °C hangen en er regelmatig neerslag valt is er niks aan de hand. Hitte en langdurige droogte kunnen echter beter vermeden worden. Het graszaad kan hierdoor snel uitdrogen en verwelken.

Hoe graszaad bijzaaien?

Het bijzaaien van gras kan op twee verschillende manieren. Op kleine oppervlaktes verdeel je het graszaad het eenvoudigst met de hand of een elektrische handstrooier op batterijen. In een tuin met een groot gazon kun je het beste een speciale doorzaaimachine gebruiken.

Gebruik tijdens het doorzaaien altijd tweemaal de halve dosering graszaad om zo tot een egale verdeling te komen. Werk, net zoals bij het verticuteren, eenmaal in de lengte- en eenmaal in de breedterichting of tweemaal kruislings. Op hele kale en open plekken mag je gerust wat extra graszaad bijzaaien.

Graszaad bijzaaien na verticuteren

Nadat je gras hebt geverticuteerd is je gazon waarschijnlijk erg kaal geworden. Daar waar eerst nog mos of onkruid groeide is nu vrije ruimte ontstaan. Om te voorkomen dat het daar toch opnieuw gaat groeien is het verstandig om op deze plekken graszaad bij te zaaien.

Net zoals bij het gras verticuteren werk je in twee verschillende richtingen van het gazon. Bijvoorbeeld tweemaal kruislings of eenmaal in de lengte en eenmaal in de breedte. Op die manier raakt het graszaad zo egaal mogelijk verdeeld.

Graszaad bijzaaien kan volledig met de hand of met een elektrische handstrooier op batterijen. Het beste resultaat, zeker op grotere gazons, verkrijg je door te werken met een speciale doorzaaimachine. Zo’n dergelijke machine brengt het graszaad goed in contact met de ondergrond, waardoor het kiemingspercentage vele malen hoger is als met de hand. 

Zelf een doorzaaimachine aanschaffen is waarschijnlijk wat prijzig. Zeker aangezien je niet iedere week in je tuin graszaad hoeft bij te zaaien. Een doorzaaimachine huren bij een verhuurbedrijf of speciaalzaak voor tuin- & parktechniek is financieel gezien verstandiger. Je zou het graszaad bijzaaien ook uit kunnen besteden aan een gespecialiseerde hovenier.

Graszaad bijzaaien kale plekken

Is jouw gazon redelijk dichtbegroeid, maar heeft alleen last van enkele kale plekken? Dan heeft verticuteren niet zo veel nut. De kale plekken in het gras kun je in dit geval het beste plekswijs bijzaaien en herstellen.

Krab de aanwezige grond in de kale plekken van je gazon met een hark licht los. Zorg voor een rulle structuur van de ondergrond met daarin kleine sleufjes. Je kunt hier nu met de hand voorzichtig wat herstel graszaad overheen strooien.

Meng met een hark het graszaad vervolgens door de toplaag heen. Zorg ervoor dat het graszaad ongeveer 0,5 tot 1,0 cm diep komt te liggen. Om hier zeker van te zijn kun je het geheel eventueel ook toedekken met een dun laagje grond. Een handige kant-en-klaar verpakking zoals DCM Vivimus Gazon is al snel genoeg voor 10 m2.

Beste soort graszaad bijzaaien

Kies bij het bijzaaien van gras altijd voor graszaad dat speciaal geschikt is voor renovatie. Zogenaamd herstel graszaad bestaat grotendeels uit snel kiemend Engels raaigras. Daardoor worden kale open plekken razendsnel gevuld met jong en vitaal nieuw gras. Bewezen graszaadmengsels zijn o.a. Advanta Recover 2 Tetra en Barenbrug SOS Lawn Repair. 

Hoeveel graszaad per m2 bijzaaien?

Hoeveel graszaad je per vierkante meter nodig hebt tijdens het bijzaaien is grotendeels afhankelijk van de zaaimethode. Over het algemeen kiemt er namelijk meer graszaad bij het gebruik van een doorzaaimachine dan bij handmatig bijzaaien.

  • Doorzaaimachine: 10 – 15 gram per m2
  • Handmatig bijzaaien: 15 – 20 gram per m2

Daarnaast speelt ook de kaalslag van je gazon een belangrijke rol. Is er meer dan 30% van je gras verdwenen? Kies dan de hoge dosering. Is het beduidend minder, dan kun je met de lage dosering uit de voeten.

Ontkiemen van graszaad

De meeste graszaadmengsels bevatten 3 verschillende grassoorten. Elke grassoort kent afzonderlijk zijn eigen kiemsnelheid. Bij groeizaam weer, dus ergens tussen het voor- en najaar, bedraagt de gemiddeld tijd van ontkiemen:

  • Engels raaigras +/- 7 dagen
  • Veldbeemdgras +/- 14 dagen
  • Roodzwenkgras +/- 21 dagen

Voor een goede kieming van alle grassoorten is het belangrijk om na het bijzaaien lang genoeg water te blijven geven.

Sproeien na bijzaaien

Direct nadat je jouw gazon een opknapbeurt hebt gegeven is het verstandig om te gaan sproeien. Het graszaad heeft namelijk water nodig om te ontkiemen. De eerste 3 – 4 weken na het bijzaaien van graszaad is gras sproeien essentieel.

Vooral de toplaag, de bovenste 2 cm van de grond, moet gedurende deze periode licht vochtig blijven. Het graszaad moet zich in eerste instantie vol kunnen zuigen met water, waarna het ontkiemt.

In een iets latere fase, wanneer het gras nog weinig wortels heeft, kan het zich nog steeds enkel voedden met het water dat zich in de toplaag begeeft. Eenmaal gekiemd, blijft het dus belangrijk om de toplaag niet uit te laten drogen.

Wanneer het gras eenmaal enkele centimeters hoog is gegroeid kan er langzaam worden afgebouwd. Tenzij het erg warm weer is, hoeft er niet meer iedere water te worden gegeven. 

Alternatief op bijzaaien

Is jouw gazon echt volledig kaal geworden? Heeft bijzaaien geen zin meer? Of geeft het bijzaaien van graszaad niet snel genoeg resultaat voor je? Overweeg dan eens de mogelijkheid om graszoden te leggen.

Met behulp van graszoden realiseer je namelijk binnen één dag al een kant-en-klaar gazon. Je hoeft niet per se een hovenier te zijn. Met een klein beetje hulp kun je het ook erg makkelijk zelf doen. Een uitgebreide uitleg hierover lees je in het zelf graszoden leggen (7-stappenplan).

Ook interessant  Alle blogs