grasmaaien gras maaien hoe waarom wanneer hoe vaak

Grasmaaien

Een dichtbegroeid gazon met daarin strak gemaaide strepen. Hoe krijg je dat voor elkaar? Lees op deze pagina alle tips & tricks over grasmaaien. Word vandaag nog een echte grasexpert! Je eigen gras maaien was nog nooit zo makkelijk. 

Spring meteen naar het onderwerp waar je meer over wilt weten.

Hoe vaak moet gras gemaaid worden?

Hoe vaak je een gazon moet maaien is afhankelijk van het seizoen en de mate waarin het wordt bemest. Over het algemeen is het in het vroege voorjaar en in het late najaar minimaal één keer per week nodig om te maaien. In de tussenliggende periode is dit vaak tweemaal per week.

Waarom moet je regelmatig grasmaaien?

Regelmatig grasmaaien zorgt op de eerste plaats natuurlijk visueel voor een strak en verzorgd uiterlijk. Niet alleen boven de grond heeft grasmaaien effect, ook onder de grond gebeurt er van alles. Gras kan zowel in de hoogte als in de breedte groeien. Door een gazon regelmatig in hoogte te beperken dwing je het zich in de breedte te ontwikkelen.

Daarnaast maakt een grasplant door frequent maaien ook nieuwe uitlopers aan. Deze zijwaartse groei wordt uitstoelen genoemd. Vanuit de uitlopers vormen zich vervolgens nieuwe grasplanten waardoor een dichte structuur ontstaat. Op deze manier vindt mos of onkruid dus minder plek om zich te kunnen vestigen.

Gras herstelt zich snel na een maaibeurt. Veel onkruiden kunnen juist slecht tegen maaien en zullen er op termijn door verdwijnen. Regelmatig maaien zorgt dus voor een dichtere grasmat met minder onkruid.

Wat is de ideale maaihoogte van gras?

Normaal gesproken maai je een speelgazon het beste op een hoogte van 3 centimeter. Dit geldt alleen wanneer je het regelmatig bijhoudt. Ben je een tijdje niet in de gelegenheid geweest om te maaien, zorg er dan voor dat je nooit meer dan een derde van de lengte afmaait.

Als het gras bijvoorbeeld 9 centimeter lang geworden, maai het dan eerst op een hoogte van 6 centimeter. Twee dagen nadien maai je het op 4 centimeter, en weer wat later op de standaardhoogte van 3 centimeter.

Regelmatig grasmaaien op een verantwoorde hoogte is beter dan weinig en/of te kort maaien. Beoordeel de lengte van het gras en stel de hoogte van de grasmaaier vooraf altijd goed in.

Op welke manier moet ik gras maaien?

Het is vooral belangrijk om met een redelijk vaste regelmaat te maaien. Verander daarbij af en toe van rijrichting of patroon. Zo voorkom je spoorvorming in je gazon. Bijkomend voordeel van het regelmatig wisselen van maaipatroon is dat het gras nooit richting één kant helemaal plat gaat liggen. Het gras gaat rechter omhoog staan en komt beter in het bereik van het snijmes. Dit resulteert in een strakker en mooier maaibeeld.

Grasmaaisel wel of niet opvangen

Of je maaisel op moet vangen is afhankelijk van de manier van maaien en het tijdstip van het jaar. In het voorjaar en de zomer mogen kleine hoeveelheden fijn versnipperd gras gerust blijven liggen. Deze restanten zijn namelijk bij hoge temperaturen en actieve groei snel weer verteerd.

Grote hoeveelheden grof maaisel die het gazon bedekken dien je door het jaar heen altijd af te voeren. Het is niet wenselijk dat zonlicht wordt geblokkeerd voor de onderliggende grasplanten die het nodig hebben. Daarnaast voorkom je op deze manier vervilting van de toplaag.

Bij lagere temperaturen in het najaar is het verstandig om zowel grote als kleine hoeveelheden grasmaaisel op te vangen. Bij koud weer duurt het namelijk langer voordat maairestanten zijn vergaan. Op dit dood organisch materiaal kan vervolgens gemakkelijk schimmel gaan groeien. In een latere fase kan dit overslaan op je gazon en schade aanrichten.

Grasmaaien bij een hittegolf of warmte

Tijdens een hittegolf kan gras het zwaar te verduren hebben. Het is om die reden niet altijd verstandig om je gazon kort te maaien en er het uiterste van te blijven vragen. Het geeft de grasplant enkel extra stress.

Onder normale omstandigheden maai je een gazon een of twee keer in de week op een hoogte van 3 centimeter. Bij extreme hitte is het aan te raden om te maaien op een hoogte van 4 tot 5 centimeter. Maai het gazon vervolgens nog maar een keer in de twee weken. 

Wanneer je gras in de zomer wat langer laat worden, heeft het meer “blad” en oogt het groener. Door het gras minder frequent te maaien, hoeft het zich minder vaak te herstellen. Dit bespaart de grasplant onnodige verdamping en vertraagt uiteindelijk verdere verdroging. Regelmatig het gras sproeien zal tijdens een hittegolf ook nodig zijn. 

Gras kort of lang maaien voor de winter?

De ideale maaihoogte vlak voor de winter bedraagt 4 tot 5 centimeter. Grasmaaien kan zolang het gras nog groeit, en is dus compleet weersafhankelijk. Gras groeit bij een temperatuur van 5 ℃ of hoger.

Ergens laat in het najaar maai je het gras meestal voor de laatste keer. Gebruik daarbij de opvangbak en zorg ervoor dat het gazon compleet vrij raakt van afgevallen takjes, bladeren en overtollig grasmaaisel. Dood organisch materiaal kan namelijk schimmelvorming in je gazon veroorzaken.

Wanneer de winter erg zacht is kan het soms zo zijn dat je ergens in de maanden december, januari of februari ook nog eens moet grasmaaien. Maai het gras in dat geval alleen op een enigszins droge en zonnige dag. Loop bij strenge vorst nooit over een gazon heen. Bevroren grassprieten buigen namelijk niet maar ze breken af, met alle schade van dien.

Beste type grasmaaier

De grootte van het gazon is zeer bepalend bij de keuze voor een grasmaaier. Heb je een erg klein gazon, van bijvoorbeeld niet meer dan 10 tot 50 m2, dan is een elektrische cirkelmaaier een goede keuze. In grotere tuin kan het vervelend worden om constant met een verlengkabel te moeten slepen. Je kiest dan sneller voor een cirkelmaaier met benzinemotor. Dit type maaier is het meest allround inzetbaar. 

Ben je de eigenaar van een groot siergazon? Wil je een echte luxe uitstraling door het trekken van strak gekleurde banen? Kies dan voor een kooimaaier. Deze knipt het gras het meest strak af. De wals, waardoor de maaier wordt aangedreven, drukt het gras plat en laat een mooi gestreept patroon achter. Dit type maaier is wel het meest onderhoud gevoelig. De kooi en het ondermes moeten regelmatig worden geslepen of vervangen.

Wil je zelf zo min mogelijk werk hebben aan je gazon? Dan is een robotmaaier een goede keuze. Let er hier wel bij op dat het gazon secuur moet worden afgebakend met een dunne stroomkabel in de grond. Leg je de kabel te dicht op de rand van het gazon, dan wil de robotmaaier nog wel eens van het randje kieperen en in de border blijven steken. Leg je de kabel te ver van de rand, dan heb je kans dat een stuk gras nooit gemaaid zal worden. 

In sommige situaties is het verstandig om alle randen van het gazon te voorzien van een opsluitband of rijtje klinkers. Dit is eenmalig wat extra werk. Het zorgt er echter wel voor dat de robotmaaier een stevige brede rand heeft om over heen te rijden, waar hij moeilijk achter kan blijven steken. Daarnaast wordt het gazon dan altijd 100% zeker netjes tot aan de rand gemaaid. De opsluitband of klinker fungeert daarnaast ook als makkelijke geleider bij het jaarlijks kanten steken van het gazon. 

Ook interessant  Alle blogs