Gras-verticuteren-gazon-verticuteermachine

Gras verticuteren

Benieuwd naar het nut van gras verticuteren? Of alleen op zoek naar de juiste techniek en volgorde? Je leest er alles over op deze pagina. Maak gebruik van het stappenplan en renoveer jouw gazon in één middag.

Spring meteen naar het onderwerp waar je meer over wilt weten.

Wat is verticuteren?

Verticuteren is het verwijderen van een viltlaag uit een gazon. Op deze manier kan er weer gemakkelijk lucht en water in de grond komen wat de groei van het gras ten goede komt. Naast betere drainage bevordert verticuteren ook de opname van voedingsstoffen.

Wat is een viltlaag?

Vilt in een gazon is te herkennen als een zachte bruine laag welke enigszins verend aanvoelt. Het is een laag van allerlei organisch materiaal dat zich tussen de grassprieten heeft verzameld. Denk hierbij aan:

  • Onverteerd grasmaaisel
  • Ingewaaid stof
  • Bladresten van bomen

Waarom een gazon verticuteren?

Door jarenlange viltvorming kan het peil van je gazon te hoog komen liggen. Wanneer in een gazon te veel vilt aanwezig is verminderd dat het drainerend vermogen van de toplaag.

Verticuteren helpt niet alleen bij het verwijderen van vilt, maar is ook uitermate geschikt voor het verwijderen van mos. Mos dat tussen het gras is gegroeid, wordt los gemaakt en komt bovenop het gras te liggen. Je kunt het daarna makkelijk verwijderen door het bij elkaar te harken.

Hoe kan ik het beste verticuteren?

Je kunt een gazon handmatig verticuteren met een verticuteerhark of machinaal met een verticuteermachine. Bij beide methodes schrapen scherpe messen door de toplaag heen die de grasmat schoon kammen.

Handmatig of machinaal verticuteren?

Of je het beste handmatig of machinaal kunt verticuteren is grotendeels afhankelijk van de grootte en de bereikbaarheid van je gazon. Een verticuteerhark is compact en makkelijk wendbaar. Machinaal verticuteren werkt gelijkmatiger en is een stuk minder arbeidsintensief.

Een verticuteermachine kun je zelf kopen, maar kan vrij kostbaar zijn. Omdat je hem ook niet iedere nodig zult hebben is huren verstandiger. Een verticuteermachine huren kan bij veel plaatselijke bouwmarkten. Voor kleine gazons of gazons met weinig vilt is een elektrische machine geschikt. Heb je een groot gazon, of een erg dikke viltlaag in je gazon, dan heb je een krachtige benzinemotor nodig.

Hoe vaak moet ik gras verticuteren?

 Afhankelijk van de ligging van een gazon verticuteer je een tot twee keer per jaar. Voor gazons met voldoende licht is één keer per jaar vaak al voldoende. Schaduwrijke plekken mag je twee keer verticuteren.

Het is beter om ieder jaar licht te verticuteren dan bijvoorbeeld één keer in de drie jaar heel zwaar. De viltlaag is op deze manier ieder jaar te overzien en het verticuteren wordt zo geen zwaar lichamelijk werk. Door jaarlijks te verticuteren blijft de “schade” aan de grasmat ook beperkt.

Wanneer mag ik gras verticuteren?

Gras kun je het beste verticuteren in het voor- of najaar. In het voorjaar is de periode april – mei het meest ideaal. In het najaar kun je het beste ergens tussen eind augustus en begin oktober je gazon verticuteren. De omstandigheden zijn dan vaak het meest ideaal. Vermijd de hete zomer.

Ieder gazon krijgt op een bepaalde leeftijd te maken met viltvorming. Een nieuw ingezaaid gazon mag je verticuteren nadat het ongeveer twee tot drie jaar oud is. Bij de aanleg van graszoden is dit een jaartje eerder.

Het verticuteren van een grasmat gaat het beste bij droog weer. Wanneer het enkele dagen niet heeft geregend blijft het afval namelijk niet aan je schoenen of de banden van je verticuteermachine plakken.

Na het verticuteren van je gazon is er ruimte vrijgekomen tussen de bestaande grassprieten. Om te voorkomen dat hier mos of onkruid gaat groeien is het nodig om deze plekken op te vullen met nieuw gras. Dit doe je door het gazon door te zaaien met speciaal renovatiemengsel.

Succesvol gras verticuteren

Voorkom veelgemaakte fouten

Nieuwsbrief

Ontvang enkele keren per jaar nieuws over ons bedrijf of tips over gazononderhoud.