gras verticuteren gazon herstellen

Gras verticuteren

Voelt jouw gazon aan als een dik en zacht verend pakket? Of zit het gras vol met mos en onkruiden? Dan is het zeer waarschijnlijk verstandig om het gras te gaan verticuteren. Maar wat is nu de beste tijd om gras te verticuteren en wat zijn de voordelen?

Op deze pagina leer je alle basisbegrippen over gras verticuteren. Spring via onderstaande links meteen naar het onderwerp waar je meer over wilt weten.

Wat is gras verticuteren?

Gras verticuteren is het schrapen van scherpe messen door de toplaag van een grasmat om zo vilt, mos, dood gras en onkruid te doen verwijderen. Daarnaast verbetert het de lucht- & waterhuishouding in de toplaag wat de groei van gras ten goede komt. Door gras te verticuteren worden voedingsstoffen makkelijker door de graswortels opgenomen. 

Wat is een viltlaag?

Vilt in een gazon is te herkennen als een zachte bruine laag welke enigszins verend aanvoelt. Het is een laag van allerlei organisch materiaal dat zich tussen de grassprieten heeft verzameld. Denk hierbij aan:

  • Onverteerd grasmaaisel
  • Ingewaaid stof
  • Bladresten van bomen

Waarom gras verticuteren?

Door jarenlange viltvorming kan het peil van je gazon te hoog komen liggen. Wanneer in een gazon te veel vilt aanwezig is verminderd dat het drainerend vermogen van de toplaag.

Verticuteren helpt niet alleen bij het verwijderen van vilt, maar is ook uitermate geschikt voor het verwijderen van mos. Mos dat tussen het gras is gegroeid, wordt los gemaakt en komt bovenop het gras te liggen. Je kunt het daarna makkelijk verwijderen door het bij elkaar te harken.

Hoe kan ik het beste gras verticuteren?

Gras verticuteren gaat het beste op een droge dag in het voor- of najaar. Om goed tot onderin de viltaag te raken is het verstandig om het gras vooraf even kort te maaien. Gebruik hierbij de opvangbak van de grasmaaier.

Schraap vervolgens met een verticuteerhark of verticuteermachine door de toplaag. Werk hierbij het liefst in twee verschillende richtingen. Bijvoorbeeld eenmaal in de breedte en eenmaal in de lengte of tweemaal kruislings. 

Na het verticuteren zal het gras er niet heel fraai meer uit zien. Om een gazon er snel van te laten herstellen is nazorg nodig. Onder andere graszaad bijzaaien, bemesten en sproeien. Een complete uitleg lees je in ons gazonherstel 7-stappenplan

Handmatig of machinaal gras verticuteren?

Of je het beste handmatig of machinaal kunt verticuteren is grotendeels afhankelijk van de grootte en de bereikbaarheid van je gazon. Een verticuteerhark is compact en makkelijk wendbaar. Machinaal verticuteren werkt gelijkmatiger en is een stuk minder arbeidsintensief.

Een verticuteermachine kun je zelf kopen, maar kan vrij kostbaar zijn. Huren is meestal de beste optie, dit kan bij veel plaatselijke bouwmarkten. Voor kleine gazons of gazons met weinig vilt is een elektrische machine geschikt. Heb je een groot gazon, of een erg dikke viltlaag in je gazon, dan heb je een verticuteermachine met benzinemotor nodig.

Hoe vaak gras verticuteren?

 Afhankelijk van de ligging van een gazon verticuteer je een tot twee keer per jaar. Voor gazons met voldoende licht is één keer per jaar vaak al voldoende. Schaduwrijke plekken mag je twee keer verticuteren.

Het is beter om ieder jaar licht te verticuteren dan bijvoorbeeld één keer in de drie jaar heel zwaar. De viltlaag is op deze manier ieder jaar te overzien en het verticuteren wordt zo geen zwaar lichamelijk werk. Door jaarlijks te verticuteren blijft de “schade” aan de grasmat ook beperkt.

Wanneer gras verticuteren?

Gras verticuteren doe je in het voor- of najaar. In het voorjaar is de periode april – mei het meest ideaal. In het najaar kun je het beste ergens tussen eind augustus en begin oktober je gazon verticuteren. De omstandigheden zijn dan vaak het meest ideaal. Gras verticuteren in een hete zomer veroorzaakt teveel groeistress en kan daarom beter vermeden worden. 

Ieder gazon krijgt op een bepaalde leeftijd te maken met viltvorming. Een nieuw ingezaaid gazon mag je verticuteren nadat het ongeveer twee tot drie jaar oud is. Bij de aanleg van graszoden is dit een jaartje eerder.

Het verticuteren van een grasmat gaat het beste bij droog weer. Wanneer het enkele dagen niet heeft geregend blijven de grasresten namelijk niet aan je schoenen of de banden van de verticuteermachine plakken.

Na het verticuteren van je gazon is er ruimte vrijgekomen tussen de bestaande grassprieten. Om te voorkomen dat hier mos of onkruid gaat groeien kun je het beste op deze plekken graszaad bijzaaien.

Het door zaaien van je gazon lukt het beste wanneer je gebruik maakt van een speciaal graszaadmengsel. Zogenaamd herstel graszaad bestaat voornamelijk uit snelkiemende grassoorten. Deze kunnen zich al binnen 14 dagen vestigen en kale plekken snel opvullen. 

Gras verticuteren nazorg

Wat te doen na het gras verticuteren? Om een gazon zo snel mogelijk van het verticuteren te laten herstellen is goede nazorg nodig. Zo zal je onder andere moeten sproeien, bemesten en graszaad bijzaaien. Hoe doe je dit het beste en wat is de juiste volgorde? Bekijk de uitgebreide uitleg in het gazonherstel 7-stappenplan

Ook interessant  Alle blogs