Hoe-graszaad-zaaien-gazon-inzaaien

Gras zaaien

Wil jij je gazon gaan inzaaien? Dan kies je voor een van de eenvoudigste manieren om je gazon aan te leggen. Gras zaaien is namelijk iets wat je makkelijk zelf kunt doen, mits je goed weet hoe het moet natuurlijk.

Gras zaaien is namelijk wel een secuur klusje. Het is belangrijk om een aantal stappen in de juiste volgorde te doorlopen. Je wilt natuurlijk niet met een lelijk gazon komen te zitten doordat maar de helft van het graszaad is ontkiemd.

Wat is nu eigenlijk de beste tijd van het jaar om gras te zaaien? Hoe bewerk je de ondergrond en creëer je een goed zaaibed? Voorkom veelgemaakte fouten en een teleurstellend eindresultaat. Lees diverse tips over gras zaaien op deze pagina.

Spring meteen naar het onderwerp waar je meer over wilt weten.

Wanneer gras zaaien?

Er zijn over het algemeen twee ideale periodes in het jaar om gras te zaaien. Dat is in het voorjaar van half april tot begin juni. Of in het najaar, van half augustus tot begin oktober. De weersomstandigheden zijn dan vaak het meest gunstig.

Doordat de temperatuur van de bodem hoog is en er regelmatig een buitje regen valt komt het graszaad makkelijk en snel tot ontkieming. In het vroege voorjaar is eventuele nachtvorst geen probleem. Het brengt het pas gekiemde gras absoluut geen schade toe. Gras zaaien in de winter geeft geen goed resultaat.

Gedurende de zomer kan er in principe ook gewoon gras gezaaid worden. Zolang er regelmatig maar wat neerslag valt en de temperaturen rond de 20 °C schommelen. Gras zaaien tijdens een hittegolf kan beter vermeden worden. Het risico op uitdroging en verwelking is dan te groot.

De grond bewerken

Om een mooi eindresultaat te bereiken, is niet alleen het juiste moment van zaaien cruciaal, ook het voorbereiden van een goed zaaibed is erg belangrijk.

Indien er nog een oude grasmat aanwezig is, steek dan deze af met een schop of een huur een speciale zodensnijmachine. Voer het vrijgekomen materiaal af.

Maak de ondergrond tot slot vrij van wortels, onkruiden, stenen of kiezels.

Nu de grond eenmaal braak ligt, is dit het ideale moment om aan de vruchtbaarheid van de bodem te werken. Strooi daarom een dun laagje, van ongeveer 2 cm dik, aan verrijkte teelaarde of compost over de ondergrond. Daarmee stimuleer je het bodemleven en verhoog je het organisch stofgehalte.

Meng de opgebrachte voedingstoffen vervolgens egaal door de toplaag van de bodem. Dit doe je door de grond met een schop 20 – 30 cm diep om te spitten. Bij de aanleg van een groot gazon kun je de ondergrond ook mengen en los maken met behulp van een kleine tuinfrees. Houd hierbij dezelfde diepte aan.

Het zaaibed egaliseren

Nadat de grond luchtig is geworden, moet deze met beleid weer worden aangedrukt. Dit kan door de grond diep, hard en veelvuldig met je hakken aan te stampen. Grote gazons druk je het gemakkelijkst aan door deze spoor langs spoor aan te rijden met bijvoorbeeld een zitmaaier.

Nadat je de grond opnieuw hebt aangedrukt ligt deze er misschien wat ruw en ongelijk bij. Strijk met behulp van een smalle hark de eerste kuilen en gaten vlak. Trap of druk de ondergrond tussentijds daar waar nodig nog eens extra aan.

Nadat de grond grofweg op de juiste plek ligt kun je het geheel nu nog preciezer gaan egaliseren. Gebruik een brede hark, plank of een waterpas. Strijk alle grond die je te veel hebt naar de plaatsen waar je tekortkomt en blijf daarmee doorgaan tot alles vlak is. De ondergrond dient uiteindelijk enkele millimeters lager te liggen dan het straatwerk.

Zorg daarnaast dat het klaar te leggen oppervlak altijd een klein beetje afschot heeft richting een sloot of border. Zo loopt er bij een onweersbui nooit water naar je huis of terras en voorkom je preventief plasvorming op het gazon.

Hoe gras zaaien

Nadat het zaaibed perfect is geëgaliseerd moet het nog één keer licht losgeharkt worden. Zorg voor een rulle structuur van de ondergrond met daarin een flink aantal kleine sleufjes. Hier kan later het graszaad beschut in komen te liggen.

Zet de exacte contouren van het gazon uit met behulp van houten paaltjes. Span vervolgens een touw en creëer een duidelijk raster. Verspreid het graszaad handmatig of met een strooier. Houd goed rekening met de wind. Zorg ervoor dat het graszaad niet wegwaait en daardoor per ongeluk in de borders beland.

Gebruik tijdens het zaaien altijd tweemaal de halve dosering graszaad. Werk eenmaal in lengte- en eenmaal in de breedterichting. Tweemaal kruislings kan ook. Op die manier raakt het graszaad zo egaal mogelijk verdeeld.

Meng het graszaad tot slot met een hark door de bovenste 0,5 tot 1,0 cm van de bodem. Rol het gazon daarna voorzichtig aan met een tuinwals. Houd voor de zekerheid een kleine hoeveelheid graszaad achter. Zo kun je later altijd nog wat bijzaaien op plekken waar het gras onvoldoende op blijkt te komen.

Hoeveel graszaad zaaien per m2 ?

Hoeveel graszaad per vierkante meter je nodig hebt is grotendeels afhankelijk van de zaaimethode. Over het algemeen kiemt er namelijk meer graszaad bij het gebruik van een professionele zaaimachine dan bij handmatig gras zaaien.

  • Zaaimachine: 15 – 20 gram per m2
  • Handmatig zaaien: 20 – 30 gram per m2

Wat voor graszaad zaaien?

Rondom een particuliere woning is het zaaien van speelgazon graszaad de beste keuze. Op een speelgazon kan worden gerecreëerd door huisdieren, kinderen & volwassenen. Een speelgazon kan tegen een stootje en verdraagt betreding goed. Het bestaat over het algemeen uit 3 verschillende grassoorten. Namelijk;

  • Engels raaigras
  • Veldbeemdgras
  • Roodzwenkgras

Elke individuele grassoort kent zijn eigen sterke punten. Zo is Engels raaigras bijvoorbeeld enorm betredingstolerant, is veldbeemdgras een goede zodevormer en is Roodzwenkgras bestand tegen kort maaien. De onderlinge verhouding aan grassoorten in een mengsel bepalen voor welke toepassing het graszaad het meest geschikt is. 

Zo bestaat er speciaal graszaad voor de aanleg van sportvelden, golfbanen of parken. Voor particulier gebruik bestaat er naast speelgazon graszaad ook herstel graszaad of siergazon graszaad. Bekende Nederlandse graszaadbedrijven, die over de hele wereld graszaad verkopen, zijn o.a. Advanta en Barenbrug

Sproeien na gras zaaien

Direct nadat je jouw gazon hebt ingezaaid is het verstandig om te gaan sproeien. Om te ontkiemen heeft het graszaad namelijk water nodig. Vooral de eerste 3 – 4 weken na het gras zaaien zijn erg belangrijk.

Vooral de toplaag, de bovenste 2 cm van de grond, moet gedurende deze periode licht vochtig blijven. Maak de ondergrond absoluut ook weer niet te nat en voorkom plasvorming op het gazon. In het ergste geval slaat daardoor de toplaag dicht, wat op termijn kan leiden tot een zuurstofgebrek.

Onder groeizame omstandigheden begint na 14 – 21 dagen het meeste graszaad te kiemen. Doordat het gras nog maar weinig wortels heeft blijft het ook dan nog nodig om regelmatig te beregenen.

Wanneer het gras 8 – 10 centimeter hoog is kan er langzaam worden afgebouwd. Tenzij het heet weer is, hoeft er dan niet meer dagelijks gesproeid te worden.

Ontkiemen van graszaad

Het meeste graszaad bevat 3 verschillende grassoorten. Elke grassoort kent afzonderlijk zijn eigen kiemsnelheid. Bij groeizaam weer, dus ergens tussen het voor- en najaar, bedraagt de gemiddeld tijd van ontkiemen:

  • Engels raaigras, na +/- 7 dagen
  • Veldbeemdgras, na +/- 14 dagen
  • Roodzwenkgras, na +/- 21 dagen

Voor een goede kieming van alle grassoorten is het belangrijk om na het zaaien, niet of in ieder geval zo min mogelijk over het gazon te lopen. Even de sproeier verzetten mag natuurlijk wel. De toplaag moet de eerste 3 weken na het zaaien goed vochtig worden gehouden.

Eerste keer gras maaien na zaaien

Wanneer het gras ongeveer 8 – 10 cm lang is mag je het voor de eerste keer maaien. Heb je gras gezaaid in het voorjaar of in de zomer, dan kan dit al na 4 – 6 weken zijn. Heb je gras gezaaid onder koudere omstandigheden, bijvoorbeeld in het najaar, dan kan het iets langer duren.

Zorg ervoor dat je tijdens het grasmaaien niet meer dan 1/3 lengte van het gras afmaait. Is het gras bijvoorbeeld 9 centimeter lang geworden, maai het dan eerst een paar keer op een hoogte van 6 centimeter. Iets later maai je het op 4 centimeter en weer wat later op de ideale maaihoogte van 3 centimeter.

Nieuwsbrief

Ontvang enkele keren per jaar nieuws over ons bedrijf of tips over gazononderhoud.