Productfilter
Toepassing
Oppervlakte

Kalk

Een grasplantje dat groeit op een te zure bodem kan moeilijk voedingsstoffen op nemen. Daar waar gras slecht groeit neemt mos vaak snel de overhand. Kalk is de directe oplossing voor het tegen gaan van bodemverzuring. Na het strooien van kalk worden meststoffen efficiënter opgenomen, groeit gras beter en krijgt mos minder kans zich te ontwikkelen. Kalk strooien doe je in de winter.

Toont alle 4 resultaten

Waarom kalk op het gazon strooien?

Kalk op het gazon strooien zorgt ervoor dat verzuring van de bodem wordt tegen gegaan. Kalk heeft namelijk een pH (zuurtegraad) verhogend effect. Door het strooien van kalk worden tevens de mineralen calcium (Ca) en magnesium (Mg) in de bodem opnieuw aangevuld. Kalk mag daarom gezien worden als een soort van meststof en bodemverbeteraar tegelijk

Kalk voor ideale zuurtegraad gazon

De ideale pH-waarde, of zuurtegraad, voor gras ligt tussen de 5,5 – 6,5. Dit wordt ook wel een lichtzure bodem genoemd. Binnen deze range zijn voedingstoffen voor gras het meest eenvoudig opneembaar voor de wortels. De juiste pH zorgt voor optimaal rendement van toegediende meststoffen.

Wanneer wel of niet kalk strooien?

Een bodem met een lage zuurtegraad, zoals 4 – 4,5, is te zuur. Een bodem met een pH van bijvoorbeeld 7,5 – 8 is te basisch. Zowel waardes boven als onder het ideale niveau van 5,5 – 6,5 zorgen beide voor verminderde opname van voedingstoffen en een verslechterde groei van gras.

Kalk strooien heeft alleen nut wanneer de pH te laag is. Strooi je kalk over een gazon waarvan de pH eigenlijk te hoog is, dan werkt kalk juist averechts. De pH-waarde van je bodem kun je controleren door een bodemanalyse uit te laten voeren.

Kalk tegen mos in het gazon

In tegenstelling tot gras groeit mos wel graag op grond met een lage zuurgraad. Een grasplant die niet helemaal lekker kan groeien bij een te lage pH, laat zich daardoor makkelijk verdringen door mos. Het jaarlijks strooien van kalk en op peil houden van de pH heeft een preventieve werking op het bestrijden van mos.

Wanneer kalk strooien?

De beste tijd van het jaar om kalk over je gazon te strooien is de winter. Bij voorkeur in de maand december of januari.

Welke kalk moet ik kiezen?

DCM Groen-Kalk heeft een trage werking en strooi je daarom het liefst al vroeg in het seizoen over het gazon. Ergens in de periode november t/m januari. DCM Zeewierkalk bestaat uit zachtere kalkkorrels met een snellere werking. Deze kalkkorrels kun je daarom nog tot vlak voor het groeiseizoen strooien. De maand februari of maart is hiervoor het meest geschikt.

Filter

Productcategorieën
Productfilter
Toepassing
Oppervlakte