De grasmatten die wij leveren zijn direct na de oogst gekoeld en daardoor langer houdbaar dan conventionele graszoden. Door de verlengde houdbaarheid heb je als hovenier ongeveer twee dagen meer de tijd om de graszoden te verwerken. Zonder verlies van kwaliteit, zelfs wanneer het heel erg warm weer is.
Gras groeit vanaf ongeveer 5°C. Door graszoden tijdelijk onder deze temperatuurgrens te brengen kunnen ze voor een korte periode in groeikracht en broeivorming geremd worden. Zodra de graszoden worden uitgerold in de zon, groeien ze direct verder op hun nieuwe ondergrond.
Broei in graszoden
Wanneer een graszode wordt geoogst heeft deze een bepaalde veldtemperatuur. Door de groeikracht van de graszode loopt de temperatuur tijdens het bewaarproces nog eens flink verder op. Deze vorm van warmteontwikkeling wordt ook wel broei genoemd.
Broei kan op een gegeven moment binnenin de grasrol zo’n hitte veroorzaken dat het gras er geel, bruin of in het ergste geval zelfs zwart van wordt. In dit stadium is het logischerwijs niet meer verstandig om de graszoden nog te verwerken.

Vacuüm gekoelde graszoden
De speciale koeltechniek die wij gebruiken om graszoden tot in de kern onder de 5°C te brengen heet vacuüm koelen. Dit is een relatief nieuwe techniek binnen de graszodenteelt waarbij pallets met graszoden tijdelijk in een luchtdichte container worden geplaatst. Vervolgens zuigen pompen vrijwel alle lucht uit de container waardoor de druk wordt verlaagd en er een vacuüm ontstaat.
De extreme drukverlaging zorgt vervolgens voor de verdamping van 2 á 3 % van het vocht in de graszoden. Deze dampen verlaten via een slim buizensysteem de container. Tijdens het verdampingsproces wordt alle warmte aan de graszoden onttrokken. Door middel van het gecreëerde vacuüm wordt niet alleen de buitenkant, maar ook de kern van de pallet met graszoden steenkoud.
Verlengde houdbaarheid
Graszoden worden normaal gesproken geoogst tussen tussen maart en september bij een gemiddelde buitentemperatuur van ongeveer 20 °C. De grens waarbij de binnenkant van een graszode geel, bruin of zwart wordt, ligt tussen de 30 – 40 °C.
Graszoden die na de oogst niet direct worden gekoeld bereiken deze kritische grens soms al binnen één dag. Bij gekoelde graszoden duurt dit ongeveer 2 – 3 dagen. Naast dat gekoelde graszoden langer vers blijven, behouden ze ook beter hun kleur.
- Langer vers
- Minder uitval
- Groener gras

Volledig natuurlijk proces
Het vacuüm koelen van graszoden is een volledig natuurlijk en duurzaam proces. Er worden geen chemische middelen of toevoegingen op het gras gespoten. Het vacuüm koelen van graszoden heeft daarnaast niets met vacuüm verpakken te maken. De graszoden worden niet in het plastic verpakt of bewaard. Er valt aan de graszoden totaal niets te zien. Enkel de kou is goed te voelen.
Planningsgemak
Gekoelde graszoden zorgen voor planningsgemak tijdens de logistiek. Doordat ze langer te bewaren zijn, kunnen leveringen ruimer van tevoren worden gepland. Er hoeft in de tuin niet meer stipt op een bepaalde tijd te worden gewacht op verse graszoden. Files of pech onderweg gooien de planning minder snel in de war.
- Planningsgemak
- Kostenbesparend
- Meer flexibiliteit
Gekoelde graszoden hoeven na levering, mits goed uit de zon en de wind bewaard, niet direct te worden gelegd. Wanneer je als hovenier bijvoorbeeld op woensdag en donderdag in twee tuinen gras wil gaan leggen, zou je beide partijen op dinsdag al op kunnen halen
Gekoelde graszoden op voorraad
Na het koelproces hebben de gekoelde graszoden een gelijkmatige eindtemperatuur en verlengde houdbaarheid verkregen. Tussen het moment van vacuüm koelen en verdere distributie worden de gekoelde graszoden tijdelijk in een conventionele koelcel opgeslagen. Met uitzondering van de winterperiode hebben we vrijwel dagelijks gekoelde graszoden op voorraad liggen. Klaar voor directe afhaal of bezorging.