gras bemesten gazon bemesten

Gazononderhoud

Het prachtig houden van een gazon valt of staat met het onderhoud dat wordt gepleegd. Lees op deze pagina alles over de klusjes die regelmatig nodig zijn, en over het grote onderhoud in het voor- en najaar.

Grasmaaien

Essentieel bij het maaien van gras is een scherpe en goed afgestelde maaimachine. Laat hier bij voorkeur in de winter al een vakman naar kijken. De ideale maaihoogte voor een speelgazon is 3 centimeter.

Hoe vaak je een gazon moet maaien is afhankelijk van het seizoen en de mate waarin het wordt bemest. Over het algemeen is het in het vroege voorjaar en in het late najaar minimaal één keer per week nodig om te maaien. In de tussenliggende periode is dit vaak tweemaal per week.

Maai het gras niet wanneer het te nat is. Kleine hoeveelheden aan fijn versnipperd gras mogen blijven liggen, grote hoeveelheden die het gazon bedekken dien je altijd af te voeren. Wissel regelmatig van maaipatroon om spoorvorming in het gazon te voorkomen.

Meer tips over grasmaaien >

Gras bemesten

Niet iedereen weet het, maar om gras écht goed te laten groeien heeft het regelmatig voeding nodig. Jouw gazon wordt daardoor niet alleen groener, maar ook dichter qua structuur en beter bestand tegen ziektes.

 Voor optimale groei moet een gazon, met uitzondering van de winter, ieder seizoen worden bemest. Alleen op deze manier blijft een grasmat vol met grassprieten staan en krijgt mos of onkruid geen kans.

Bemesting in het voorjaar activeert de groei van het gras en zorgt voor herstel na de winter. Een mestbeurt in de zomer maakt je gazon dicht van structuur en geeft het een donkergroene kleur. Speciale najaarsmest geeft gras weerbaarheid en biedt bescherming tegen vorst.

Meer tips over gras bemesten >

Gras sproeien

Een gazon heeft meestal alleen in de maanden mei, juni, juli en augustus extra water nodig. In het voor- en najaar valt er vaak van nature voldoende neerslag waardoor het niet nodig is om je gras te sproeien. Geef je een gazon te vaak water dan raakt het “verwend” en zal het geen moeite doen om een uitgebreid wortelstelsel te ontwikkelen.

Alleen tijdens droge periodes is het nodig om je gazon te beregenen. Gebruik veelal gewoon je boerenverstand en houdt weersberichten in de gaten. Daarnaast vertoont gras gelukkig zelf symptomen bij droogte. Deze moet je alleen wel op tijd zien en kunnen herkennen.

Bij een lange periode van droogte verliezen grassprieten hun glans en worden ze langzaam dof. Ook kan het gras geel van kleur worden. Er is in dit geval nog geen sprake van nood. Je mag al wel gaan sproeien.

Wacht je met sproeien dan zal je daarna zien dat het gras zijn veerkracht verliest. Dit kun je testen door met je voet op het gazon te gaan staan. Veert jouw voetafdruk niet binnen enkele secondes terug omhoog, dan is het serieus tijd om je gazon extra water te gaan geven.

Meer tips over gras sproeien >

Gras verticuteren

Oud en dood gras kan in de loop van de tijd een zogenaamde viltlaag in je gazon vormen. Deze laag is bruin van kleur en voelt zacht verend aan. Het peil van je gazon kan hierdoor te hoog komen liggen en daarnaast vermindert vilt het afwaterend vermogen van je gazon.

Verticuteren is het verwijderen van een viltlaag uit een gazon. Op deze manier kan er weer gemakkelijk lucht en water in de grond komen, wat de groei van het gras ten goede komt. Naast betere drainage bevordert verticuteren ook de opname van voedingsstoffen.

Je kunt een gazon handmatig verticuteren met een verticuteerhark of machinaal met een verticuteermachine. Bij beide methodes schrapen scherpe messen door de toplaag heen die de grasmat schoon kammen.

Meer tips over gras verticuteren >

Graszaad bijzaaien

Na het verticuteren van het gazon is er ruimte vrijgekomen tussen de bestaande grassprieten. Om te voorkomen dat hier opnieuw mos of onkruid gaat groeien is het verstandig om op deze plekken nieuw gras in te brengen. Dit doe je door het gazon door te zaaien met graszaad dat speciaal geschikt is voor renovatie. Gebruik tijdens het door- of bijzaaien altijd tweemaal de halve dosering graszaad om zo tot een egale verdeling te komen. Werk, net zoals bij het verticuteren, eenmaal in de lengte- en eenmaal in de breedterichting of tweemaal kruislings. Op hele kale en open plekken mag je gerust wat extra graszaad zaaien. Meer tips over graszaad bijzaaien >

Ook interessant  Alle blogs

Gazonwekker

Ontvang vier keer per jaar bericht wanneer het tijd is om je gazon te bemesten.